Над 1.5 милиарда маски са попаднали в световния океан през 2020г. Това се казва в доклад на организацията „Oceans Asia”.

Според изследването тази година в световен мащаб са произведени над 52 милиарда маски. При този тип продукти е доказано, че около 3% попада в околната среда и водите, което означава, че над 1.5 милиарда маски или около 5 милиона тона отпадък са попаднали в моретата и океаните.

„Предпазните маски и повишената консумация на храна за вкъщи от кутии, е увеличило значително нивата на замърсяване на океаните с пластмаса. Освен това много държави отложиха въвеждането на мерки като забраняване на пластмасовите изделия за еднократна употреба. Това има опустошително последици върху океаните. Всяка година пластмаса убива над 100 000 морски бозайници и костенурки, над милион птици и още много риби и морски обитатели“ коментира директора на “Oceans Asia” Гари Стоукс.

Учените смятат, че за да се овладее проблемът, то държавите трябва да започнат да събират разделно маските за еднократна употреба, за да може да се контролират отпадъците, както и да продължат политиките си за забраняване на пластмасовите изделия за еднократна употреба.

Източник https://www.ekonovini.bg/