Всеки трябва да има под ръка обикновена игла. Може би сте чували, че когато плувате, тя може да ви помогне при неприятно схващане. Изтъкнат специалист по традиционна китайска медицина съветва, че е много важно да си носите в себе си обикновена игла или такава за инжекция. Няма да ви натежи да си я сложите в някоя чанта или в чекмеджето у дома.

Може би се питате защо е важно да имате иглата под ръка? Причината е, че при оказване на първа помощ на пострадал от мозъчен удар човек, иглата се оказва решаващ фактор. Понякога спасяването на човешки живот е във вашите ръце. При инсулт се получават разкъсвания на капилярите в мозъка. Ако сте близо до човека и не знаете какво да правите, вие трябва да успеете веднага да реагирате и да го върнете към живота. На първо време запазете самообладание. Ако човекът е получил инсулта и е паднал, не правете опити да го местите или движите. Защото по този начин можете да му спукате още капиляри и да ускорите без да искате кръвоизлива му.

Поставете човека в седнало положение, ако това е възможно.

Вземете иглата от спринцовка или за тази за шиене и направете следното:

– Дезинфекцирайте по възможност върха на иглата на огън – запалка, свещ или кибрит ще свършат работа. Пробийте с върха на иглата десетте пръста на ръцете му.

– Трябва да направите убождането в близост до нокътя, като няма точно определено място за това.

– Уверете се, че сте го уболи достатъчно добре, че да му потече кръв от нараненото място.

– Ако все пак не тече никаква кръв, тогава е добре да стиснете с вашите ръце всеки негов пръст поотделно, докато се отделят капки кръв.

– Когато намалее кръвоотока на пръстите, след минути получилия инсулт човек ще започне да се съвзема.

– Ако видите изкривяване на устата му или някакъв друг лицев спазъм, хванете с две ръце ушите му и започнете енергичен масаж, като ги дърпате към вас. Щом почервенеят видимо, това означава, че са се напълнили с кръв, което е целта на задачата.

– Прободете с иглата по два пъти меката част на всяко ухо, докато пусне капка кръв във всяка дупчица. Ако го направите правилно, ще видите, че изкривяването вече се изправя, а човекът започва да идва на себе си.

Ако направите тези неща преди идването на линейката, можете да спасите човек от смъртта. Ако не го направите, има риск от друсането в линейката и наместването в носилката на пациента капилярите в мозъка му да се разкъсат и той да не оцелее. Затова предварителната помощ с иглата е много важна и има огромно значение. Но трябва да се уверите, че пострадалият човек е дошъл изцяло в съзнание и чак тогава е препоръчително да го качите в линейката. Ако видите, че човекът иска да ходи сам и може да стои прав след процедурата с игла, вероятността да сте го спасили е огромна.

Благодарение на кръвопускането, вие сте успели да му помогнете. Има шанс човекът да се възстанови напълно, да няма парализи и да си живее нормален живот. Много е важно да направите процедурите с иглата веднага след като сте установили, че човекът получава мозъчния удар. Първите минути са най-критичните, запомнете това.

Информация: actualno.com