Зара Сарабанди и Айдин Беренян от университета в Оукланд представят свойствата и ползите от приема на витамин К2 в последния брой на научното списание  Elsevier (брой 29, 2020). В статията те описват характеристиките на витамин К2: той участва във важни метаболитни процеси, като минерализация на костите и декалцификация на меките тъкани. Също така има противовъзпалителни свойства, които играят ключова роля при борбата с различни инфекции. Дефицитът на това вещество в организма е често срещан заради ниската му достъпност в диетата. В същото време именно витамин К2 предпазва от съдова калцификация, съобщават от Valentis 

Еластинът играе ключова роля за осигуряване на устойчивост, еластичност и деформируемост на динамични тъкани, каквито са белите дробове и артериите, които имат висок афинитет към калция. Съдовата калцификация обикновено започва в еластиновите влакна на медиалната артериална стена. А Витамин К2 е добре известен като инхибитор на калцирането в меките тъкани. Освен това той играе ключова роля в защитата на екстрацеллуларна матрица протеини от възможно ензимно разграждане. Следователно ролята му в белодробната система изглежда сравнима с тази във васкулатурата и е от решаващо значение за защитата на еластичните влакна от калциране. Това теоретично означава, че понижените нива на Витамин К2 в организма водят до по-голям риск от компрометиране на белодробната система, а именно тя е най-уязвима при заразяване с COVID-19. Трябва да се отбележи и че голяма част от отбелязаните като рискови пациенти страдат от съпътстващи заболявания, които също са причинени от дефицит на ценното вещество.

Друго проучване – на Саймън Годек от Вагенинския университет в Нидерландия, представя връзката на витамин D3, витамин К2 и развитието на коронавируса в организма. В него се отбелязва вече известната полза от приема на витамин D3 за заздравяване на имунната система и предпазване от COVID-19. Новото е, че витамин К2 всъщност е естествен катализатор на витамин D3 и при прием на съчетанието от двете ценни вещества организмът успява да абсорбира 2 пъти повече от слънчевия витамин в сравнение с приема само на него без добавен витамин К2. Именно затова Саймън Годек препоръчва приема на Витамин D3 и витамин К2 редовно с цел предпазване от коронавирус или ако инфекцията вече е в организма – с цел по-лекото протичане на заболяването.

Трето проучване изследва протичането на заболяването с коронавирус при 135 хоспитализирани пациенти. То е проведено от екип от учени от Оксфордския университет и има за цел да проследи връзката между витамин К2 и начина, по който заболяването протича при пациенти с различни нива на ценното вещество. Едва 13% от изследваните с оптимално ниво на витамин К2 в организма са показали усложнения като пневмония или задух. При хората с дефицит на ценното вещество обаче цели 83,4% са прекарали заболяването тежко и продължително. Това се дължи на вече описаните в други проучвания свойства на витамин К2, които го превръщат във важна част от хранителния ни режим, за да се предпазим от тежко протичане на COVID-19.

Трите проучвания говорят красноречиво, че във времена на пандемия от коронавирус приемът на витамин К2 може да се окаже от изключително значение за организма.