Зара Сарабанди и Айдин Беренян от университета в Оукланд представят свойствата и ползите от приема на витамин К2 в последния брой на научното списание  Elsevier (брой 29, 2020). В статията те описват характеристиките на витамин К2: той участва във важни метаболитни процеси, като минерализация на костите и декалцификация на меките тъкани. Също така има противовъзпалителни свойства, които играят ключова роля при борбата с различни инфекции. Дефицитът на това вещество в организма е често срещан заради ниската му достъпност в диетата. В същото време именно витамин К2 предпазва от съдова калцификация, съобщават от Valentis 

Еластинът играе ключова роля за осигуряване на устойчивост, еластичност и деформируемост на динамични тъкани, каквито са белите дробове и артериите, които имат висок афинитет към калция. Съдовата калцификация обикновено започва в еластиновите влакна на медиалната артериална стена. А Витамин К2 е добре известен като инхибитор на калцирането в меките тъкани. Освен това той играе ключова роля в защитата на екстрацеллуларна матрица протеини от възможно ензимно разграждане. Следователно ролята му в белодробната система изглежда сравнима с тази във васкулатурата и е от решаващо значение за защитата на еластичните влакна от калциране. Това теоретично означава, че понижените нива на Витамин К2 в организма водят до по-голям риск от компрометиране на белодробната система, а именно тя е най-уязвима при заразяване с COVID-19. Трябва да се отбележи и че голяма част от отбелязаните като рискови пациенти страдат от съпътстващи заболявания, които също са причинени от дефицит на ценното вещество.

Друго проучване – на Саймън Годек от Вагенинския университет в Нидерландия, представя връзката на витамин D3, витамин К2 и развитието на коронавируса в организма. В него се отбелязва вече известната полза от приема на витамин D3 за заздравяване на имунната система и предпазване от COVID-19. Новото е, че витамин К2 всъщност е естествен катализатор на витамин D3 и при прием на съчетанието от двете ценни вещества организмът успява да абсорбира 2 пъти повече от слънчевия витамин в сравнение с приема само на него без добавен витамин К2. Именно затова Саймън Годек препоръчва приема на Витамин D3 и витамин К2 редовно с цел предпазване от коронавирус или ако инфекцията вече е в организма – с цел по-лекото протичане на заболяването.

Трето проучване изследва протичането на заболяването с коронавирус при 135 хоспитализирани пациенти. То е проведено от екип от учени от Оксфордския университет и има за цел да проследи връзката между витамин К2 и начина, по който заболяването протича при пациенти с различни нива на ценното вещество. Едва 13% от изследваните с оптимално ниво на витамин К2 в организма са показали усложнения като пневмония или задух. При хората с дефицит на ценното вещество обаче цели 83,4% са прекарали заболяването тежко и продължително. Това се дължи на вече описаните в други проучвания свойства на витамин К2, които го превръщат във важна част от хранителния ни режим, за да се предпазим от тежко протичане на COVID-19.

Трите проучвания говорят красноречиво, че във времена на пандемия от коронавирус приемът на витамин К2 може да се окаже от изключително значение за организма.

 

Главен редактор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *