codehealth-logonew

Нов подвариант на COVID-19 , XBB.1.16, може да е причина за нарастване на конюнктивита, особено при деца, предполагат доклади от Индия, наред с по-често срещаните симптоми като треска, кашлица и умора.

Последният подвариант на омикрон, смятан за най-предаваемия досега, подхранва вълна от случаи в Индия. Данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията показват, че XBB.1.16 почти удвои дела си в САЩ миналата седмица, въпреки че все още е значително по-малко разпространен от други подварианти, циркулиращи в страната.

В същото време педиатърът Vipin M. Vashishtha, член на програмата за безопасност на ваксините на Световната здравна организация, също отбеляза увеличение на случаите на „сърбящ конюнктивит с лепкави очи“ в Индия, които изглежда са свързани с XBB.1.16 , въпреки че все още не са публикувани проучвания, които да потвърдят връзката.

Така нареченото „COVID око“ е регистрирано в 29 страни, където изследователите са открили вируса в слъзния филм на окото, причиняващ възпаление.

„Една нова характеристика на случаите, причинени от този вариант, е, че той изглежда причинява конюнктивит или червени и сърбящи очи при млади пациенти. Това не е нещо, което сме виждали при предишни щамове на вируса“, каза д-р Матю Биникър, директор на лабораторията по клинична вирусология на Mayo Clinic в Mayo Clinic. Повечето от докладите са анекдотични, поради липсата на окончателни публикувани проучвания за розови очи, които обикновено изчезват от само себе си, като симптом на инфекция с COVID.

Учените са загрижени, че XBB.1.16 се разпространява бързо и може да заобиколи имунитета от ваксини и предишни инфекции. Изглежда, че не причинява по-тежко заболяване от други подварианти на омикрон, включително доминиращия XBB.1.15, според епидемиологична актуализация на COVID, публикувана в четвъртък от Световната здравна организация.

Мария Ван Керхов, техническият ръководител на COVID-19 на СЗО, казва за XBB.1.16. „Той има една допълнителна мутация в шиповия протеин, който в лабораторни изследвания показва повишена инфекциозност, както и потенциална повишена патогенност.“

Досега експертите са отбелязвали само повишаване на симптомите, подобни на конюнктивит, с този нов щам.

„Ако това е промяната в неговата тежест, не мисля, че розовото око обикновено се счита за твърде тежко“, каза Салинас. „Ако това е основната му клинична разлика, това би било добре“ в сравнение с тежките симптоми.

В Индия, която в петък отчете най-значителното си увеличение на инфекциите от близо година, XBB.1.16 накара страната да възобнови производството на ваксини и да върне смекчаващите мерки, като маскиране на закрито.

Дори ако симптомите, произтичащи от новия подвариант, са леки, повишеното разпространение на заболяването може да доведе до по-тежки резултати сред хора, които са по-възрастни или хора с отслабен имунитет, каза Чин-Хонг.

Главен редактор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *