Говорете за размера на порцията. Важно е не само какво ядат децата, но и колко. Дори много малки деца могат да научат, че количеството ориз или паста, което ядат, трябва да съответства на размера на юмрука им. Протеинът трябва да е с размер на длан, а мазнините като масло или майонеза около върха на палеца им. Когато купувате пакетирани храни, децата да ви помогнат да изберете размера на порцията. След това говорете защо да се придържате към него е добра идея.

Ограничете сладкото. Обяснете на по-големите деца, че докато бонбоните и бисквитките имат добър вкус, захарта може да причини повече вреда, отколкото полза на тялото им. Предлагайте пресни плодове за десерт и ограничете лакомствата до два или три пъти седмично, за да поддържате желанието за сладко под контрол.

Помогнете на децата да поддържат връзка с техните „сигнали за глад“. Родени сме да знаем, че трябва да ядем, когато сме гладни, и да спрем, когато сме сити. Но това е лесно да се пренебрегне, когато сте заобиколени от закуски и гигантски порции. За да помогнете на децата да слушат телата си, не ги принуждавайте да „хапнат още“ или да „почистят чинията си“. Изключете екраните по време на хранене. Те отвличат вниманието на децата да обръщат внимание на това колко ядат и кога им е достатъчно.

Моделирайте добрите хранителни навици. Ако принуждавате децата си да ядат броколи, но никога не ги докосвате сами, може да се наложи да разгледате по-отблизо диетата си. Всяка хапка, която приемате, има значение. Личният пример е един от най-добрите начини децата да се включат в здравословното хранене.

Вечеряйте като семейство. Децата, които ядат със семейството си, са по-склонни да ядат здравословните плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. (Те също са по-малко склонни да хапват нездравословна храна.) Не е нужно да четете лекции за храненето, докато ядете. Направете храненията заедно забавни. Включете музика, включете игри  или оставете децата да поканят приятел.

Свържете се с вашия семеен лекар. Ако смятате, че детето ви трябва да отслабне или да наддаде тегло, не го поставяйте на диета. Вместо това говорете с техния лекар. Вашият педиатър може да ви помогне да обсъдите основни групи храни, поведение по време на хранене, порции храна и тегло.