Андрей Кузманов е сред официалните гости на финалните срещи от Европейското първенство по волейбол за жени.

Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов проведе среща с министъра на младежта и спорта на Република Сърбия Ваня Удовичич. В Белград двамата обсъдиха успешното провеждане на Европейското първенство по волейбол за жени, на което България, Сърбия, Румъния и Хърватия са домакини. Министър Кузманов е на посещение в сръбската столица за последните срещи от шампионата, които ще се играят в белградската „Щарк Арена“.
Много съм щастлив, че имаме възможността да обсъдим бъдещо сътрудничество в областта на спорта, защото нашите страни имат голям опит – Сърбия в едни спортове, България в други. Можем да си помагаме взаимно за постигането на по-добри резултати. Пред нас има много широк път, по който можем да вървим и да се подкрепяме“, заяви министър Андрей Кузманов при срещата със сръбския си колега.
Ваня Удовичич поздрави спортния министър на България за силното представяне на българските спортисти на Летните олимпийски и паралимпийски игри в Токио. Двамата обсъдиха провеждането на най-големия спортен форум в условията на пандемия.
Трябва да направим сериозен анализ за това как COVID-19 повлия на здравето на спортистите и по какъв начин те могат да се завърнат максимално бързо към спорта след преболедуване. Това са предизвикателства, с които се сблъсква целият свят и още нямаме точните отговори. Именно този вид опит би бил от полза на специалистите от Сърбия и България, които трябва да подготвят състезателите, за да се върнат обратно в ритъм, защото всеки има различен подход“, каза министърът на младежта и спорта на Република Сърбия Ваня Удовичич.
Министрите Кузманов и Удовичич обсъдиха и възможността за реализирането на още съвместни домакинства между България и Сърбия на европейски и световни първенства. Двама заявиха своята положителна нагласа към подобни проекти след успешното провеждане на еврошампионата по волейбол при жените. Министър Андрей Кузманов е сред гостите на полуфиналите и финала на шампионата, а сръбският му колега отправи покана отново да посети Белград за предстоящите две големи първенства – световния шампионат по бокс за мъже и жени и този по борба за мъже и жени до 23 години.
От своя страна министърът на младежта и спорта на България Андрей Кузманов отправи покана към Удовичич да посети София по време на Европейската седмица на спорта, която ще се проведе от 23 до 30 септември. Министър Кузманов връчи на своя колега почетен плакет на ММС в знак на доброто сътрудничество между двете страни.