В момента на пазара липсват инхалаторни продукти и антибиотици от 3 вида. Системата СЕСПА, която следи за липсите, е уникална и е разработена от МЗ.

Надаваме се до седмици да се овладее ситуацията – това е уверение от страна на производителите. Информацията за наличност на лекарства трябва бързо да стига до лекарите за да изписват други видове. Това заяви Богдан Кирилов, ръководител на Изпълнителната агенция по лекарствата. Според него за един от липсващите продукти е издадено разрешение за заместващ.

Иницирани са и дискусии, за да може СЕСПА да е адекватна на пазара. В нея са включени 63 продукта, забранени за износ. Тя е разработена така, че да изключи субективния фактор. Наличността се формира от аптеките и от търговците на едро – има указания за приоритетно разпределяне към аптеките и равномерно за цялата страна, но има и търговски взаимоотношения с частен характер. Държавата няма роля в заявяването на количествата.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов коментира, че вероятно по-модерни антибиотици в България няма да има до пролетта и ще се наложи да се ползват по-стари заместители за лечение. Той даде примери за недостиг на лекарства – антибиотици за деца, за възрастни, лекарства за диабет, антикоагуланти, лекарства за респираторни проблеми като “Вентолин” и “Пулмикорт”. Има недостиг за над 300 лекарства, над 60 отделни продукта антибиотици, изчисли Костов.

 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *