Увеличение на заплащането, което общопрактикуващите лекари получават за поставяне на ваксина по национални програми, поискаха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ). Това става ясно от тяхно писмо, изпратено до Министерството на здравеопазването, Комисията по здравеопазване, Националната здравноосигурителна каса и главния държавен здравен инспектор.

В писмото си личните лекари посочват, че стойността от 4 лв. за поставяне на ваксина е определена преди повече от 10 години и не е променяна въпреки многократното им настояване за това.

„Това е нашето основание за пореден път да поискаме промяна в заплащането, което получава общопрактикуващият лекар за прилагане на ваксина по Национални програми. Настояваме то да бъде еднакво с определеното в Националния рамков договор (НРД) за поставяне на задължителни ваксини и да се актуализира ежегодно при промяна в стойността по НРД“, категорични са от НСОПЛБ. 

Към момента определената в НРД сума, която Касата заплаща на лекарите за поставяне на ваксина от задължителния имунизационен календар е малко над 12 лева.