Свойствата на етеричните масла са добре известни и често се използват в ежедневната грижа или като част от козметични продукти.

Маслото от жожоба с нежната си формула, го прави подходящо за директно нанасяне върху кожата, овлажнява я и задържа влагата в горния слой на епидермиса и я хидратира.

Растението жожоба е многогодишно и вирее в суровия пустинен климат на Северна Америка, произвеждайки ядка, която притежава много лечебни свойства. 

ядка жожоба

Маслото от жожоба съдържа много витамини, антиоксиданти и противовъзпалителни свойства и на теория е восъчен естер.

Използването на маслото не води до запушване на порите, защото съставът му е подобен на себума и е ефективно средство за третиране на акне. Антиоксидантите в маслото, допринасят за производството на колаген и така кожата остава сияйна, без фини линии и бръчки.

Още от древността, племената са използвали маслото от жожоба, за заздравяване на рани и лекуване на белези, заради естественото съдържание на витамин Е в него. Много ценни са и противовъзпалителните свойства на маслото, които облекчават сухотата, лющенето на кожата и сърбежа.

масло жожоба

Много слънцезащитни продукти, използват маслото от жожоба, за да защитят кожата от увреждане, причинено от дългото излагане на слънце. То задържа влагата в кожата и така успокоява симптомите на слънчево изгаряне.

За красива, жизнена и здрава коса, без пърхот, маслото от жожоба също има фантастично действие. То поддържа косата добре хидратирана и предпазва краищата от накъсване.