Стани абонат

Създай своя акаунт още днес.

― РЕКЛАМА ―

Иновации в борбата с детското затлъстяване: Проектът BIO-STREAMS в действие

Наднорменото тегло и затлъстяването в детска и юношеска възраст са едни от най-съществените обществено-здравни проблеми. Класификацията на отклоненията от нормалното тегло се определя според...
HomeНовиниКонсумирането на някои сурови храни са опасни

Консумирането на някои сурови храни са опасни

Суровите храни съдържат всички полезни хранителни вещества, витамини, минерали и антиоксиданти, от които организмът се нуждае.

Храните, които могат да се консумират без термична обработка, е добре да бъдат приемани сурови, за да се възползваме от всичките им богатства. Храните обаче, които са опасни в сурово състояние трябва да бъдат избягвани. Въпреки това много хора обичат сурова кайма например. Тя е и деликатес в някои кухни.

Пилешко
В японската кухня, както и в други азиатски кухни, много видове меса се сервират сурови, включително пилешкото. Това е доста опасна кулинарна традиция, защото суровото пилешко съдържа опасни бактерии, които могат да ви разболеят сериозно.

Кайма
Суровата кайма е деликатес. Много хора я обичат, особено ако е добре подправена. Без значение дали каймата е приготвена от риба, телешко, пилешко, свинско или друго месо, тя е опасна за здравето отново заради бактериите в необработеното месо. То трябва да е изключително прясно, за да е сигурно. Дори тогава може да предизвика проблеми в организма на човек.

Брашно
Суровото брашно или тесто не са за предпочитане от здравословна гледна точка. Може да обожавате тесто за кекс, бисквити или масленки, но не го яжте. В суровото брашно може да се съдържа ешерихия коли, която може да причини инфекция на различни места по тялото, най-вече в храносмилателния тракт.

Прясно мляко
Прясното мляко е опасно, когато се пие или консумира сурово заради бактериите в него. Винаги го консумирайте варено или пастьоризирано. Рискът от заразяване с опасни бактерии при обработените млека е значително по-нисък.

Картофи
Картофите съдържат токсини, които увеличават количеството и концентрацията си с напредване на зреенето и стареенето на картофа. Когато се появят кълнове тези токсини са в апогея си. Те се разпадат след термична обработка. Ако се консумират сурови причиняват повишена температура, храносмилателни проблеми, затрудняват обмяната.

Яйца
Сурови яйца има в редица рецепти за сладкиши. Това е опасно, защото в суровите яйца може да има салмонела. Избягвайте да приготвяте ястия и сладкиши със сурови яйца.