Атопичният дерматит е комплексно състояние с различни провокиращи фактори, включително податливост на пациента и околната среда. Обикновено настъпват промени в кожната бариера на пациентите и възпалителни реакции.  Външните фактори включват: досег с козметика, сапуни, почистващи препарати и всякакви други химикали, нанасяни на кожата, излагане на алергени и инфекция от определени бактерии и вируси.

 

Атопичният дерматит има склонност да се предава по наследствена линия. Ако един или и двамата родители имат атопичен дерматит, е по-вероятно да се прояви и при децата. Освен това, около една трета от децата с атопичен дерматит развиват астма и/или други видове алергии. Атопичният дерматит засяга еднакво и двата пола.

Атопичният дерматит се появява през първите месеци от живота на детето, има хронична еволюция и се влияе силно от външните фактори. Атопичната кожа се характеризира с постоянна сухота и сърбеж, който може да бъде непоносим. Най-горният слой на кожата не изпълнява защитната си функция, защото е нарушен както на структурно, така и на функционално ниво, и позволява алергени и микроби да проникват в по-дълбоките слоеве. Това провокира инфекция, проявена като кожни обриви и лезии от разчесване, които се дължат на сърбежа.

 

Atoderm Intensive Baume бързо спира сърбежа и намалява желанието за чесане.

Обогатен с успокояващи и пречистващи агенти, той веднага успокоява раздразненията.

Atoderm Intensive Baume трайно възстановява кожната бариера благодарение на изключителния патент Lipigenium™, съставен от био-липиди, естествено налични в кожата.

Патентованият комплекс Skin Barrier Therapy™ позволява от една страна да се ограничи размножаването на златистия стафилокок, а от друга страна предотвратява проникването на алергени – двата основни фактора, които влошават сухотата на кожата.

 

 

Атопичният дерматит може да засегне всяка част от кожата, включително лицето, но най-често засегнатите зони са гънките, гърлото и шията. Засегнатата кожа обикновено е червена и суха, с много драскотини (съпроводени с кървене). Когато атопичният дерматит е в активна фаза, върху кожата могат да се появят течни везикули, които след спукване да причинят напукване на кожата с риск от бактериални или вирусни инфекции.

Заради много сухата кожа, бебетата започват да се дращят, да се търкат в пелените си и в предмети около тях, и бързо развиват мокри червени следи на бузите, гърлото и заоблените части на дланите и стъпалата. Сърбежът предизвика неспокойствие, неконтролируем плач и нарушения на съня. Много от тях може да имат и храносмилателни разстройства (колики, повръщане, диария), поради различните хранителни алергии, които могат да развият.

 


Създаден с почистващи активни съставки и витамин PP, Atoderm Intensive Gel Moussant се бори с разпространението на микроорганизми, които причиняват силното изсушаване на кожата.
Atoderm Intensive Gel Moussant облекчава усещането за дискомфорт и дразнене и спомага за биологичното подсилване на кожната бариера

 

 

 

 

 

Какво да запомните:

 • Хигиена
  Поддържайте максимална температура на водата от 35 – 36⁰C, за да избегнете засилването на сърбежа. За предпочитане е кратка вана или душ веднъж дневно, за не повече от 5-10 минути. Използвайте мек, почистващ продукт без сапун, аромати и парабени. След баня подсушете детето с леки потупващи движения, без механично търкане. Нанесете успокояващ и възстановяващ продукт до 3 минути след подсушаване.

 • Хидратиране
  Използвайте възстановяващ и успокояващ кожата емолиент без аромат и парабени веднъж или два пъти дневно. Ако детето ви е достатъчно голямо, за да се маже само (от 4-годишна възраст), изстисквайте крема в забавна форма и го оставете само да го втрие. Измислете игри!

 • Дрехи
  За предпочитане са памучните дрехи. Вълнените, акрилните и полиамидните тъкани дразнят кожата. Внимавайте с шевовете и етикетите. Винаги перете дрехите, преди да се обличат за първи път. Използвайте по-малко препарат и не слагайте белина.

 • Температурата вкъщи
  Проветрявайте стаите за 10 – 15 минути всеки ден, както през лятото, така и през зимата. Не претопляйте стаите през зимата (максимум 18⁰C в спалнята) и не забравяйте да овлажнявате въздуха. Борете се с праха и прашните акари. Избягвайте килимите, прекалените количества плюшени играчки и пухени завивки и възглавници.

 • Хранителна алергия
  Няма нужда да налагате строга диета на детето си, освен ако лекарят ви не е идентифицирал хранителна алергия.

 • Времето
  Слънцето като цяло намалява симптомите на атопичния дерматит. Използвайте адаптирани слънцезащитни продукти (крем с SPF50+) и спазвайте препоръките за излагане на слънце. Когато навън е хладно, използвайте успокояващ и възстановяващ кожата продукт в по-голямо количество.

 • Спорт и море
  Няма ограничения по отношение  на спорта, освен ако засиленото потене не влошава сърбежа. В случай че по кожата са налице зони с гнойна екзема, избягвайте контакт с морска вода или вода в басейн, тъй като може да предизвикате щипане и вторична инфекция. Важно е да се вземе душ и да се хидратира кожата след всяка физическа активност.

  Хигиена и Грижа ATODERM

   

  Препоръчва се използването на Atoderm Душ олио,което е специално създадено да запазва баланса дори на най-чувствителната кожа. То осигурява 24 ч. хидратация, като хидратира още при къпането. Atoderm Душ олио успокоява и предпазва от въздействието на околната среда, благодарение на изключителната си формула, съставена от растителни биолипиди, витамин PP и патента Skin Barrier Therapy™.

  Растителните биолипиди (естери от кокос и слънчоглед) облекчават усещането за стягане и правят кожата по-устойчива. Витамин PP стимулира синтеза на липиди и по този начин възстановява хидролипидния слой на кожата.

Снимки и източник: BIODERMA