Интервю с Прим. проф. д-р Александър Рокитански, специалист по общата, детската и юношеската хирургия, педиатричната интензивна медицина

Какво представлява фимозата и какви видове има?

Ако препуциумът не може да се прибере напълно зад главичката до четиригодишна възраст на детето, причината е фимоза или неразрешено срастване на главичката. Фимозата може да бъде ясно изразена, при която не се вижда отворът на уретрата при главичката, до най-лекия вариант, при който има само опъване на кожата. 

Какви симптоми обикновено са свързани с фимозата?

Силно изразената фимоза може да доведе до задържане на урина с разширяване на дрениращия пикочен тракт. Освен това съществува хигиенен проблем, след като неприбиращ се препуциум води до натрупване на мастен епител и може да бъде източник на микроби. Могат да последват инфекции на пикочните пътища или на пикочния мехур.   

Как се диагностицира фимозата?

След медицински преглед при специалист може да се постави диагноза, дали става въпрос за фимоза или само за срастване на препуциума.

Какви са настоящите нехирургични и хирургични методи за лечение на фимозата?

В случай на срастване и леко стягане на препуциума, лечението с мехлеми може да бъде успешно. При ясно изразена фимоза, при която препуциумът не може да бъде достатъчно прибран, е необходимо да се извърши хирургично обрязване, при което се премахва стеснението.