Лешниците имат невероятно полезни свойства. Те подобряват здравословното състояние, карат кожата да сияе, засищат, имат страхотен вкус, а и са прекрасна добавка към салати и десерти.

 

Подобряват здравето на сърцето
Лешниците са добре познат борец в името на здравето на сърдечносъдовата система. Те предпазват от заболявания, намаляват холестерола, а минералите и антиоксидантите в тях поощряват доброто функциониране на най-незаменимия мускул в човешкото тяло.

Контролират диабета
Тези вкусни ядки са източник на мононенаситени мазнини и мастни киселини, които подобряват нивата на кръвната захар и инсулина. Лешниците са богати и на полезни фибри, които осигуряват качествено метаболизиране на хранителните вещества, контролирайки нивата на кръвната захар.

Пълни са с антиоксиданти
Консумацията на няколко лешника на ден предпазва от преждевременно стареене и рак, причинени от атаките на свободните радикали в организма.

Стимулират мозъка
Витамин Е, срещащ се в големи количества в лешниците, наред с магнезия, тиамина, фолиевата киселина и мастните киселини, представляват истински полезен коктейл от вещества за мозъка. Те предпазват от болестта на Алцхаймер и правят функциите на мозъка по-улеснени.

Помагат в отслабването
Лешниците ускоряват метаболизма и помагат в обработката на храната, доставяйки незаменими ензими на храносмилателния тракт.

Здрави кожа и коса
Антиоксидантите в лешниците правят кожата здрава, млада, еластична. В допълнение витамин Е в тях играе ролята на предпазител от вредните UV-лъчи, които състаряват кожата.

Правят мускулите по-силни
Много от функциите в тялото зависят от стегнатата и здрава мускулатура. Лешниците са богати на магнезий и калций, които са основни градивни елементи, необходими за силни мускули.

Подпомагат нервната система
За да функционира добре нервната система се нуждае от достатъчно магнезий и витамини от група В. Лешниците ги доставят и то в много добри количества.

За здрави кости и стави
Изобилието на магнезий в лешниците е полезно и за ставите и костите. Консумацията на лешници стимулира производството на колаген и еластин, нужни на ставите и хрущялите, намалява възпалението и потиска болките в ставите

Източник: https://www.az-jenata.bg/