Много често приемаме своето тяло за даденост. Има моменти, в които забравяме да се грижим добре за него и не обръщаме внимание на сигналите, които то ни дава. Да слушаме тялото си е важно, защото така подобряваме това, което не е наред. Как да слушате вашето тяло?

Обърнете внимание на стреса
Стресът може да окаже огромно влияние върху вашето здраве. Най-големите генератори на ежедневен стрес са работа, семейство и личните взаимоотношения. Ако не се справяте със стреса, това може да има негативни последици върху здравето. Въпреки че може да не доведе до повече от главоболие, безсъние, той може да влоши вече съществуващи състояния. Да има негативен ефект върху различни области и органи в тялото.

Обърнете внимание на навиците си
Губите ли интерес към нещата, които обичате? Когато се случи неща, които сте обичали до скоро да предизвикват във вас пълна апатия, вероятно тялото ви се опитва да ви сигнализира че нещо се случва с него. Възможно е любимите ви занимания да са изместени от умората, желанието по-често да спите и да прекарвате време сами със себе си.

Обърнете внимание на вашата тренировка
Ако сте от тези, които редовно се отдават на спортни занимания и тук вашето тяло може да ви подскаже, че може би нещо не е наред. Възможно е да се усещате по-летаргични, изморени, да изпитвате болки в определени части на тялото след спорт, да страдате от безсъние.

Обърнете внимание на вашите модели на сън
Качественият сън е много важен, тъй като когато сме добре отпочинали тялото ни функционира максимално добре. От друга страна, редовното недоспиване води до редица неразположения и здравословни проблеми. Обикновено стресът е главният виновник да не се наспиваме както трябва. Ето защо, ако забелязвате, че напоследък не спите добре, помислете за причините и не се бавете с това да ги отстраните.

Обърнете внимание на хранителните си навици
Когато подаваме на тялото си храни и напитки, от които то не се нуждае, то винаги ни го показва. Здравословното хранене е най-добрата грижа за себе си. Понякога забравяме как вида на храната наистина влияе на всяка система в тялото ни. Ако напоследък се чувствате подути, имате храносмилателни проблеми, главоболие или други неразположения, помислете за това колко вода пиете на ден, колко често приемате сол, захар и храни, които ги съдържат, какво е количеството и качеството на въглехидратите в менюто ви, храните ли се редовно, кога е последното хранене за деня и т. н.

Покачване на килограми
Те също са признак, че настъпват определени промени във вашето тяло. Ако напълнявате без видима причина или пък рязко отслабвате, време е да се консултирате с лекар. Възможно е налице да са проблеми, за които не подозирате или пък упорито сте неглижирали.

Източник: https://www.az-jenata.bg/