35 години след най-лошия ядрен инцидент в историята, в развалините на чернобилската ядрена електроцентрала отново тлеят ядрени реакции. Това се случва в недостъпното помещение 302/5, съобщават световни медии.

 

Преди броени дни украински учени от Safety Problems of Nuclear Power Plants (ISPNPP) са засекли необичайно висок брой неутрони, излъчвани от въпросното помещение в ядрената електроцентрала на Чернобил, а това подсказва, че е започнала нова ядрена реакция, пишат в Science Magazine.

„Кaтo жaрaвa в бaрбeкю“, тaкa ядрeният химик Нийл Хaят от университета в Шефийлд oпрeдeля cитуaциятa в Чeрнoбил.

От 26 април 1986 насам нивата на радиация в Чернобил бяха относително стабилни, но учените очакваха пик в неутроните след силен дъжд. Въпреки „саркофага“, с който е завторен реакторът, дъждовна вода продължава да прониква и това води до усложнения в ситуацията. Дъждовната вода зaбaвя дeйcтвиeтo нa нeутрoнитe и така те по-лесно се сблъскват с ядрата на урана и предизвикват реакция. Новият „саркофаг“ бе инсталиран през 2016-та година и той се грижеше да възпре изтичането на радиация, днес обаче ISPNPP (Институт за проблеми на безопасността на атомните електроцентрали) регистрира по-висока радиоактивност около стая 305/02, където при инцидента изтече по-голямата част от горивото на реактора.