Дори и най-дребните семенца са пълни с ценни хранителни вещества, защото самите те се нуждаят от такива, за да пораснат силни и здрави растения. Затова, не е изненадващо, че ядките и семената носят изключително много ползи за здравето, особено когато са включени правилно и редовно в балансирания ни хранителен режим.
Омега-3 мастни киселини, витамини и хранителни фибри

Включването на мастни семена като лененото, конопено, слънчогледово или тиквено семе в дневното ни меню ни гарантира незаменими мастни киселини. Именно незаменими са, защото тялото ни не може да ги произвежда само, така че трябва да си ги набяваме от храната, която ядем. Двете основни незаменими мастни киселини са омега-3 и омега-6. Те помагат на тялото ни да регулира кръвното налягане и кръвните мазнини. Ядките, зърната и семената съдържат и много витамини, минерали, антиоксиданти, микроелементи и диетични фибри, които също допринасят за добрата ни форма.

Суперхраната чиа

Семената от чиа са особено силна хранителна “инжекция”, като се смятат за напълно естествена суперхрана, която може да е много полезна за здравето. Чиата е зърнено-подобна култура и обикновено се приготвя и яде подобно на житото и овесените ядки, например, но всъщност е семе. Тези малки черни семенца идват от тревистото растение Salvia Hispanica, което расте в Мексико, а буквалният превод на името е “сила”. Още от времето на маите е важна част от дневното меню, като те вярвали, че ги зарежда със свръхчовешки сили. Чиа “пудинг” е типичният начин, по който най-лесно се консумират тези семена – накисват се във вода или друга течност по избор и изчаквате да набъбнат. Чиата се използва в най-различни ястия – десерти, салати, вегетериански или месни, хляб, мюсли и какво ли още не.

Вкусни топинги и снакове à la Kikkoman

Изпечете тиквени или слънчогледови семки, бадеми или орехи в тиган и ги овкусете, като им добавите 3 до 4 с.л. Kikkoman соев сос, веднага след като са готови. Може и още да обогатите вкуса, като добавите малко мед, за да карамелизирате леко ядките или семките. Така ще имате и страхотна добавка за супи и салати или просто ще може да ги хапнете като напълно здравословен снак.

Повече може да процетете тук: https://www.oishii-cuisine.com/