Изследователи от Харвардския университет “T.H. Chan School of Public Health” проведе мащабно проучване на въздействието на здравните навици върху продължителността на живота, използвайки и данни от “Проучване на здравето на медицинските сестри (NHS)” и “Проучване за проследяване на здравните специалисти (HPFS)”.
Това означава, че са имали данни за огромен брой хора за много дълъг период от време. NHS включва над 78 000 жени и ги проследява от 1980 до 2014 г. HPFS включва над 40 000 мъже и ги следва от 1986 до 2014 г.

Това са над 120 000 участници, 34 години данни за жените и 28 години данни за мъжете.

Изследователите са разгледали данните от NHS и HPFS за диета, физическа активност, телесно тегло, тютюнопушене и консумация на алкохол, които са били събрани от редовно прилагани, валидирани въпросници.

Какво точно е здравословен начин на живот?

Тези пет области бяха избрани, защото предишни проучвания показват, че имат голямо влияние върху риска от преждевременна смърт. Ето как са определени и измерени тези здравословни навици:

1. Здравословна диета, която е изчислена и оценена въз основа на докладвания прием на здравословни храни като зеленчуци, плодове, ядки, пълнозърнести храни, здравословни мазнини и омега-3 мастни киселини и нездравословни храни като червени и преработени меса, подсладени със захар напитки, транс мазнини и натрий.

2. Ниво на здравословна физическа активност, което се измерва като поне 30 минути на ден умерена до интензивна активност дневно.

3. Здравословно телесно тегло, дефинирано като нормален индекс на телесна маса (ИТМ), който е между 18,5 и 24,9.

4. Пушенето, добре, няма здравословно количество пушене. „Здрав“ тук означаваше никога да не си пушил.

5. Умерен прием на алкохол, който се измерва като между 5 и 15 грама на ден за жените и 5 до 30 грама на ден за мъжете. Обикновено една напитка съдържа около 14 грама чист алкохол.

Изследователите също така разгледаха данни за възрастта, етническата принадлежност и употребата на лекарства, както и сравнителни данни от Националните проучвания за изследване на здравето и храненето и широкообхватните онлайн данни за епидемиологични изследвания на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Има ли значение здравословният начин на живот?

Според този анализ хората, които отговарят на критериите за всичките пет навика, са се радвали на значително, впечатляващо по-дълъг живот от тези, които нямат нито един: 14 години за жените и 12 години за мъжете (ако са имали тези навици на 50-годишна възраст). Хората, които нямат нито един от тези навици, са много по-склонни да умрат преждевременно от рак или сърдечно-съдови заболявания.