Силата на терапията с коне за деца със специфични нужди, както и предстоящите дейности на фондацията и конната база бяха представени на специално събитие. Пред медиите организаторите му обявиха, че на 29-и май конна база „Ахил“ в Бистрица ще бъде отворена за деца и родителиза „Да яздим заедно“, а в началото на месец юни в Страсбург ще бъде открита изложбата „Различните“ деца на България“.

17 май, София – На специално събитие в полите на Витоша бяха представени дейността на фондация „Можем заедно” и силата на терапията с коне за деца със специални нужди, превърналата се в кауза за конна база „Ахил“. Фондацията и конната база работят ръка за ръка от години с цел да покажат различните деца на България, а борбата за по-добрия и равностоен живот на деца с увреждания с времето се превръща в мисия на техните създатели.

От тази пролет за първи път каузите на „Можем заедно“ и конна база „Ахил“ имат и своя посланик в лицето на обществена фигура. Журналистът, радиоводеща и директор на радио “София“, Ива Дойчинова застава зад мисията и дейностите на двете огранизации. “Заставам със сърцето си зад каузата на Ваня. Занимавам се хора с увреждания много години, защото мисля, че в България няма нужната среда за добър живот на такива личности.  С радост приех да стана посланик на конната база и фондация „Можем заедно“, защото и двете организации показват нещо много важно – хората с увреждания са много способни, но и недооценени. Те също имат големи таланти, мечти и възможности. Смятам, че разказаните историите са това, което променя отношението. И точно те са крачката към доверието у хората, която липсва, за да се възпита дарителската култура“, споделя Ива Дойчинова.

За втора поредна година Ваня Тодорова, управител и терапевт в конна база „Ахил“, организира събитието „Да яздим заедно“. На 29-и май, в навечерието на Международния ден на детето, в конната база ще състои първото издание на „Да яздим заедно“ за тази година. Основната цел на събитието е да запознае малки и големи с конете и да съберете за общи игри и занимания различни деца, сред които и такива със специфични нужди. Събитието ще е изцяло благотворително, а набраните средства ще послужат за терапия на деца със специални нужди.

“Много ми е приятно да работя с деца. Много са искрени и чисти. Изрязяват чиста емоция, когато са около конете, затовва насочих заниманията си основно около тях. През 2018 започнах работата с деца с увреждания. С фондация „Можем заедно“ се опитваме да покажем, че конната терапия е много важна за такива деца. Забелява се голям напредък при всички”, споделя Ваня Тодорова.

Дни след “Да яздим заедно”, в началото на юни по покана на българската общност и българското училище „Христо Ботев“ в Страсбург, Ваня Тодорова и Анна Йончева, учредители на фондация „Можем заедно“, ще отркият изложбата „Различните“ деца на България“, част от инициативата „Да се заспознаем“. Това е първото събитие за инициативата извън България. В снимки на фотографа Анна Йончева са представени деца със специфични заболявания през техните истински любими занимания и мечти. Откриването на изложбата ще се състои на 3-и юни в изложбената зала срещу Съвета на Европа и ще може да бъде видяна до ….. юни, а поводите за поканата са 24-и май, Денят на славянската писменост и култура и 1-и юни, Международния ден на детето и патронния празник на училището 2-ри юни. На събитието ще има благотворителен базат, на който ще се набират средства за дейности на фондацията.

***

От 2018 г. фондация „Можем Заедно“ развива мисията си да подобри качеството на живот на деца и възрастни със специфични нужди чрез хипотерапия – терапията с коне. Постоянни партньори в това начинание са специалистите и конете от конна база “Ахил”. Фондация “Можем Заедно” е съорганизатор на инициативата “Да се запознаем”, която цели да запознае обществото с децата със специфични нужди, с техните възможности и мечти и да помогне за преодоляване на предразсъдъците спрямо тях.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *