Интервю с проф. д-р Георг Шатцл, специалист по урология и андрология

проф. д-р Георг Шатцл

Кои са най-често срещаните урологични състояния и кои симптоми трябва да насочат пациентите към лекар в спешно състояние?

При мъжката популация имаме опит със заболяванията на простатата. Ако пациентът има проблеми с микцията, често посещава тоалетната, забалязва кръв в урината или изпитва напрежение при унираниране, това е индикация да посети лекар.

Кой е изложен на риск от урологични заболявания?  

Следвайки насоките, мъжете трябва да направят профилактични изследвания след 45 годишна възраст. Ако фамилната анамнеза е положителна, например бащата или братът са имали урологични заболявания или рак на простатата, пациентът трябва да започне профилактични изследвания на 40-годишна възраст. Те включват статус на урината, ултразвук, PSA тест, при препоръка и МРТ за простатата, и след това да следва допълнителните указания.

Кои са най-новите методи за диагностициране на урологични злокачествени заболявания?

За заболявания на простатата разполагаме с МРТ “fusion” биопсия. Разполагаме с ПЕТ-КТ и PSMA PET-CT. Това е най-новата диагностична възможност за идентифициране на някои метастази. След това, за всички урологични заболявания можем да предложим специални PSMA ПЕТ за операция на тумори на пикочния мехур. След това можем да идентифицираме със синя светлина много малки тумори. При туморите на бъбреците можем да използваме лапароскопски или роботизиран подход. Ако операцията е възможна, можем да направим биопсия под ръководството на компютърна томография, за да определим дали туморът е злокачествено или доброкачествено образувание.