Храненето по време на бременността и особено през първия триместър е от решаващо значение за здравето на майката и развиващото се бебе. През първия триместър се формират нервни клетки, през второто тримесечие има повече синхрон в начина, по който функционират нервите, тъй като и нервите и сетивните органи ще започнат да се развиват.

Третият триместър е времето, когато мозъкът на плода започва да развива спомени и способности за учене. Ето защо здравословното хранене трябва да продължи до появата на вашето бебе.

Сладки картофи за бета-каротин
Бета-каротинът е от съществено значение за развитието на централната нервна система на бебето. Сладките картофи съдържат големи количества от този важен елемент. Може да ги хапвате на салата, като пюре или с хубаво парче месо.

 

Тиквени семена за цинк
Тиквените семки са богати на цинк, който е необходим за изграждането на структурата на мозъка. Цинкът активира и областите на мозъка, които получават и обработват информация

Сардини и мазни риби
Сардините и някои мазни риби като сьомгата, са богати на омега-3 мастни киселини, които са важни за подпомагане на развитието на мозъка и централната нервна система. Тези важни киселини подпомагат и развитието на имунната система и очите на вашето бебе. Също така сардините са богати и на витамин D. Бременните жени трябва да консумират най-малко две порции риба седмично – сьомга, херинга, пъстърва, скумрия и други.

Бразилски орехи
Богати на мононенаситени мазнини, бразилските орехи също са много добър източник на селен. Дефицитът на селен може да увреди развитието на мозъка при бебета. Но внимавайте с консумацията на тези ядки, тъй като в големи количества може да бъдат токсични.

Леща
Вкусната леща ще ви осигури добри количества желязо. Този минерал е важен за синтеза на мозъчни химикали и образуване на миелин. Миелинът е от съществено значение за бързата и прецизна връзка на нервната система с мозъка. Не бива да забравяме, че желязото е от съществено значение за пренасянето на кислород към бебето ви. Повечето жени имат ниски нива на желязо по време на бременността. Освен това лещата ще ви помогне да запазите и фигурата си в добра форма

Яйца
Освен че са много значими източници на желязо и белтъчини, които са от съществено значение за развитието на мозъка, яйцата също са богати на холин, който е важен за развитието на паметта и способността за учене през целия живот. Ето защо хапвайте по-често яйца.

Хапвайте фъстъци
Други полезни ядки, които може да включите в менюто си през бременността са фъстъците. Те съдържат мононенаситени мазнини, ниацин, фолиева киселина, протеини, витамин Е. Този витамин защитава мембраните на мозъчните клетки. Важно е ядките, които консумирате да не са допълнително овкусени със сол и подправки.

Авокадо
Около 60% от развиващия се мозък се състои от мазнини. Авокадото съдържа високи нива на олеинова киселина, които помагат да се създаде миелин. Миелинът е защитната обвивка, която предпазва нервите в централната нервна система.

Спанак за фолиева киселина
Спанакът не само е богат на желязо, но и съдържа добри количества фолиева киселина, която е от съществено значение за генериране на нова ДНК и регулиране на клетъчния метаболизъм. Антиоксидантите в спанака също помагат за предпазване на мозъчната тъкан на бебето от увреждане.