Повечето хора, когато чуят хмел, се сещат за бира, но това многогодишно растение има много ползи за здравето. Цъфти от май до август, на влажни места и не изисква особени грижи.

Хмелът има успокояващо, болкоуспокояващо и противовъзпалително действие и често се използва като диуретик и се използва за подобрява храносмилането.

Много често, предвид забързаното и натоварено ежедневие, имаме проблеми с трудно заспиване и безсъние. Употребата на хмел е много полезна в такива случаи, защото намалява нервната възбуда и успокоява.

шишарки хмел

Шишарките от хмел са много полезни при възпаление на жлъчния мехур и жлъчните пътища, а могат да се използват и като компреси по кожни рани, при ревматични и подагрозни болки. Не трябва, обаче, да забравяте, че растението е отровно и при предозиране на лупулин, може да се стигне до гадене, повръщане, главоболие, стомашни болки. 

Приложение: една-две чаени лъжички ситно нарязани шишарки се запарват с чаша вряща вода и след като изстине, запарката се прецежда и се пие на глътки вечер. 

чай хмел