Хипертонията, известна като високо кръвно налягане, е често срещано състояние днес. При нея кръвта в артериите се движи под налягане, което е по-високо от нормалното. В този случай се увеличава риска от увреждане на важни органи, а понякога може и да доведе до миокарден инфаркт, бъбречна недостатъчност или загуба на зрението.

Нормалните стойности на кръвното налягане са 120/80. Когато стойностите станат по-високи от 140/90, говорим за високо кръвно налягане или хипертония.

В 5-10% от случаите, появата на хипертония е следствие от хронична бъбречна недостатъчност, дисфункция на щитовидната жлеза, бременност, алкохолна зависимост и други. В останалите 90%, обаче е проява на наднормено тегло, обездвижване, неправилно хранене, стрес, наследственост.

Някои от признаците на хипертония са трудно заспиване и неспокоен сън, раздразнителност, проблеми с ушите, главоболие, замаяност, аритмия.

 

Да промени начина си на живот, за да се справим с високото кръвна!

 

  • Много е важна балансираната, здравословна диета, която е с ниско съдържание на сол. Препоръчително е да се приемат храни богати на калий, картофи, кисело мляко, авокадо, риба, гъби и банани, за да се засили отделянето на сол и вода от бъбреците и да се намали артериалното налягане.
  • Физическата активност и спорта, трябва да станат част от ежедневието на хора с хипертония. Така ще се поддържа подходящо тегло, а здравето на сърцето ще се подобри. Много подходящ е джогингът и карането на колело. Стресът също е фактор, който води до повишаване на кръвното налягане, ускоряване на дишането и сърдечната активност. В такива моменти е важно да се дадем време за умствена релаксация.