Подкупите са дадени с цел спечелване на поръчки, уточнява Ройтерс, цитирани от dnes.dir.bg

Фармацевтичната комапния Pfizer Inc се съгласи да плати глоба от 60,2 милиона долара на правителството на САЩ във връзка с подкупи на лекари и правителствени служители в България, Хърватия, Русия, Казахстан, Китай и други.

Още през 2004 г. Pfizer стана първата фармацевтична компания, съгласила се да даде информация за незаконните си действия. Според американския закон подкупите в чужбина на правителствени лица от американски компании, както и от чужди фирми, чиито акции се търгуват в САЩ, са незаконни. Според Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) подкупите на Pfizer датират от 2001 г., пише „Класа“.

Поделението Pfizer H.C.P. е признало, че между 1997 и 2006 г. е платило над 2 милиона долара подкупи на правителствени служители в България, Хърватия, Русия и Казахстан, в резултат на което е получило над 7 милиона долара печалба от реализиран бизнес.
Властите в САЩ са открили доказателства, че местните представители на компанията са „награждавали“ китайски лекари с мобилни телефони и сервизи за чай, а в Източна Европа медиците, предписващи продукти на Pfizer, са получавали пари в брой и пътувания в чужбина, допълва „Капитал“, като цитира „Уолстрийт джърнал“.

Представители на Pfizer HCP Bulgaria били инструктирани да сключват споразумения с лекари за конкретните количества медикаменти на компанията, които да предписват срещу участие в тези пътувания.

Осем от 10-те най-големи производители на лекарства в света са заплашени от разследване на подкупи зад граница, допълва Ройтерс.

 

Снимки: Getty Images
Информация: dnes.dir.bg