В този празничен гергьовденски епизод „От софрата до браздата“ ви кани в родопското село Дорково. Тук първо ще ви срещнем с потомци на преселници от армЪнския етнос, чийто основен поминък в миналото е било овцевъдството.

Ще научим много за ритуалите, носиите, бита и традициите на армЪните, които в продължение на столетия успяват да запазят своята самобитност! След това ще видим как се правят две от най- характерните ястия за старата армЪнска кухня – шУпла и ПРОЛЕТНА БАНИЦА С КОПРИВА И ДИВ ЧЕСЪН. В епизода ще ви разкажем и за Плиоценския парк в Дорково и 4-метровия мастодонт в центъра на експозиционната му зала. Гостуването на Мартин Трухчев в Дорково ще
продължи във вилно селище „Планински кът“, където ще можете да видите как се приготвят: АГНЕШКО МЕСО на пещ С ОРИЗ, СПАНАК И
МАНАТАРКИ и ТОПЛА САЛАТА С местния БОБ „СофЕнка“.

Накрая ще ви зарадваме с истинско Гергьовденско веселие в изпълнение на Фолклорен
ансамбъл „Овчарска песен“ !
Гледайте ни! Пътувайте, но и празнувайте с вкус!

Със съдействието на: НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1919“ – с. Дорково; Плиоценски парк – с. Дорково; Вилно селище „Планински кът“ – с. Дорково; гардероб Парушев