Фондацията на Антонина Стоянова „Ценности“ представи в Националната галерия изложбата „Сандро княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба“, чиито първоизточник е от замъка Хайлигенберг, родното място на първия български владетел след Освобождението от османско владичество.


В 28 пана са представени неизвестни снимки и факти от живота на „князчето“, както са го
наричали умилително българските му поданици. Проучването е отнело на петчленния екип от немската фондация „Хайлигенберг Югенхайм“ цели три години. Съпругата на президента Стоянов (1997-2002) подчерта, че личността на Батенберг незаслужено е забравена или омаловажавана в нашата история и това я е мотивирало да покаже стойностната му личност. Ръководителят на проекта от българска страна Слава Иванова, международният двигател Милена Димитрова и дизайнерът на паната Ива Велинова се присъединиха към мнението й.

От Германия долетяха специално представителите на фондация „Хайлигенберг Югенхайм“ и членове на изследователския екип д-р Зигрун Комати и Джони Гловър. Двамата разказаха любопитни факти от житието на Батенберг и споделиха, че благодарение на Ковид-19 са имали време да осмислят откритите факти и дори да ги превърнат в книга.

При тържественото откриване на изложбата в Балната зала на бившия Царски дворец председателят на парламента Росен Желязков обеща следващата „спирка“ на експозицията да бъде новата сграда на Народното събрание. Той показа задълбочено познание на историческите факти, направи дискретни връзки със съвременността и произнесе вдъхновяваща реч. Кметът Йорданка Фандъкова не пожела да се присъедини към изказващите се, а само поднесе огромен букет на Антонина Стоянова. Столична община е спомоществувател на изложбата и тя е включена в културния календар за 2023 година.

Ръководителят на отдела „Култура и връзка с медиите“ Дебора Лавал поздрави събитието от името на германската посланичка Ирене Мария Планк. Специален адрес прочете и Джони Гловър от името на председателя на фондация „Хайлигенберг Югенхайм“ д-р Йоахим Кернер, който не успя да дойде в България по здравословни причини.

Д-р Зигрун Комати представи председателя на общинския съвет на Карлово Доньо Тодоров. (Градът е побратимен с община Зеехайм- Югенхайм и двете населени места се радват на дългогодишно сътрудничество). С развълнуваната реч на завършилата у нас българистика д-р Комати присъстващите бяха поканени да разгледат изложбата. В множеството изпъкваха бившият премиер Филип Димитров и съпругата му Елена, Богдана Карадочева и Стефан Димитров, специалистът по епохата на Батенберг проф. Веселин Янчев, учени, дипломати, светски личности. Бяха отправени специални благодарности и към Мило Борисов и Роси Маккий – меценати и предприемачи.