Тя е финалист за Women Leaders Awards 2024

Добрите примери в женското лидерство и предприемачество ще бъдат представени по време на Международния форум Women Leaders Awards 2024, който ще се проведе на 1 март 2024 г. в балната зала на 5-звездния Hyatt Regency Sofia.


Събитието е вдъхновено от основните ценности на Европейския съюз за равенство и борба с дискриминацията, съобщават организаторите от международната платформа за сътрудничество – GLOBAL LEADERS. 

Партньорите на събитието представиха и първия финалист за престижните златни статуетки – тя е депутат в Европейския парламент от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите – тя е Елена Йончева. Освен, че е член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), на Подкомисията по сигурност и отбрана (SEDE) и заместващ член на Комисията по външни работи (AFET). Тя е един от едва 14-те европейски депутати, част от Мониторинговата група за демокрация, върховенство на правото и основни права (DRFMG).


Елена Йончева е изключително популярна с работата си като военен кореспондент и разследващ журналист, водещ на известни телевизионни предавания. Автор е на репортажи и документални филми от най-горещите точки на света, между които – гражданската война в Сирия, конфликтите в Косово, Алжир, Чечня, Израел, Афганистан, Ирак, Венецуела, Колумбия и др. Отличена е с многобройни награди за журналистическата си работа.


В Европейския парламент работи по законодателството, свързано със свободата на медиите и плурализма, както и по всички инициативи за оценка на състоянието на върховенството на правото и демокрацията в държавите членки, с фокус върху България. Тя е сред вносителите на десетки резолюции, декларации, предложения за изменения в текстове на регламенти и директиви. Съдокладчик от името на Прогресивния алианс на социалистите и демократите е по редица законодателни и незаконодателни инициативи в областта на медиите, убежището, предоставянето на гражданство срещу инвестиции, отбраната и др.