Полезните свойства на ядките са добре познати на всички. „Царицата“ на ядките, обаче, доказано е орехът. С форма на мозък и с безспорно ценните си вещества, орехът е най-здравословният природен продукт. 

орех

Орехите са източник на фибри, протеини, антиоксиданти, витамини и минерали, полезни за човешкия организъм. Много проучвания показват, че ако редовно консумираме ядки, ще понижим риска от сърдечно-съдови заболявания, както и на някои видове рак и диабет тип 2. Изследователи от университета Скрантън в САЩ установяват, че в шепа орехи се съдържат двойно повече антиоксиданти от другите ядки, а веществата съдържащи се в тях, са между 2 и 15 пъти по-мощни от витамин Е, който е известен със своите антиоксидантни свойства.

Намаляват възпаленията

Полифенолите в орехите помагат в борбата с оксидативния стрес и възпалението, причина за сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер.

черупка от орех

Понижават кръвното налягане

Високото кръвно е рисков фактор за заболявания на сърцето и инсулт. Изследвания показват, че консумирането на орехи редовно, може да регулира кръвното и да понижи високото такова.

Да остаряваме здравословно

Въпреки, че орехите са висококалорични, те съдържат много витамини, фибри, мазнини и растителни съединения, които ни поддържат в добра физическа форма с напредване на възрастта.