Най-голямото чудо на света е раждането на нов живот!

Щастието да си родител е нещо, което трудно се описва с думи.

Да създадеш дете, да го отгледаш и възпиташ и да видиш как става човек, със свои качества и идентичност, означава “добре свършена работа”.

Вълнението след раждането отминава и започва рутинното ежедневие, което е свързано с много нови и непознати неща, с безсънни нощи и опити да разбереш какво означава поредният плач на бебето.

Кога да се храни, кога да пие води и спи, да му създадем режим.  В 21 век, родителите са облекчени от гледна точка на това, как да поддържат хигиената на бебето.  Богата палитра от козметика, подходяща за нежната бебешка кожа и памперси, които заменят прането на безброй пелени, както са правили нашите родители и баби.

Памперсите са облекчение, но дали са полезни за бебетата и за околната среда?

 • За отглеждането на едно бебе са необходими около 8000 памперса, което е планина от токсичен боклук, който на практика не се разгражда. 
 • Приблизително 226 милиона памперса отиват на сметищата в България всяка година, около 300 години те просмукват химикали и зарази в подпочвените води, докато се разградят(разпаднат).
 • В памперсите се съдържа пластмаса, но те не са лесни за рециклиране, заради наличието на органичен отпадък от бебето и други компоненти материали, които изграждат пелената. 
 • За да има памперси са едно дете, трябва да бъдат отсечени 10 големи дървата, а за децата от една група в детската градина, се унищожава цяла гора.

 

 

Може би си задавате въпроса, възможно ли е да отглеждаме бебе без да използваме изкуствени пелени?

 Отговорът на този въпрос е “да” и дори не е сложно, стига да го пожелаеш, защото бебето от раждането си “говори” с нас, и се опитва да бъде разбрано. Прави го с жестове, с езика на тялото и със звуци, още преди да може да говори. Новородените се раждат с инстинкт да се пазят чисти и сухи и с определени звуци показват, че им се пишка или ака. За съжаление, много често родителите прибягват до памперсите, които са лесни и удобни за самите тях, но последиците за бебета може и да не са добри.

Нека когато посегнем към поредния памперс, се замислим, че: 

 • не всички памперси попиват достатъчно добре;
 • изкуствената материя  не е подходяща за бебешката кожа;
 • откакто памперсите се използват масово, се е увеличил броят на деца с бъбречни инфекции, основно при момичета;
 •  при момченцата, дългото използване на памперс, може да доведе до прегряване на тестисите;
 •  много често детската кожа на седалището се възпалява;
 •  дългото използване на памперси, пречи за създаването на навици у детето да ходи до тоалетна, 
 • използването на памперси увеличава драстично семейния бюджет.

 

За щастие има алтернатива!

Тя е екологична, безвредна и се харесва от бебетата. Всяко бебе инстинктивно подава сигнали, когато му се пишка, когато е гладно или жадно. Ако от самото начало обърнем внимание на тези сигнали и не сложим памперс, те ще се запазят и за от 3 до 6 месеца, ще се изгради “тоалетна култура”.

Съвсем в началото, можем да оставим детето голо, и когато го видим да пишка или ака, да кажем определен ключов звук – “пишшшш” и така то ще се научи да го свързва с това действие.

 

Следващата стъпка лесна, но полезна е да започнем да изхождаме бебето в легенче, казвайки същия звук. Това може да се случва във фиксирано време – след събуждане, след кърмене(хранене). Така бебето освен, че остава сухо и чисто, възпитаваме у него и навици.

Използването на метода „Естествена бебешка хигиена“, прави бебето ни самостоятелно и комуникативно, и от ранна възраст, памперсите се заменят с обикновени гащички, което влияе добре и на семейния бюджет. 

 

Нека се замислим как отговорно да отглеждаме децата си, защото с малко постоянство, можем да спестим на природата вредни емисии.

Все пак трябва да оставим нещо на децата си, нека е чисто бъдеще!