Когато става въпрос за опазването на природата, никога няма да има прекалено много кампании, прекалено големи усилия, или прекалено много подкрепящи. Изключително радостна новина е това, че се раждат все повече локални инициативи, които увличат местните общности да правят значима промяна.

Именно приноса на всеки един от нас, в лично качество като активисти за природата или като представители на бизнеса, медиите, организациите или институциите, търсят всяка година от Българска фондация Биоразнообразие. Един път годишно чрез публично отворени номинации в 5 категории те събират на едно място всички примери, които заслужават да бъдат чути, правят България една по-добра държава за живот и имат потенциала да увлекат последователи.

Днес представяме „Трън Ултра Рън“, състезание на Трънското туристическо дружество, което тази година печели наградата на публиката в категория Инициативи с локално значение на 12-ти поредни Годишни награди за биоразнообразие и климат, организирани от Българска фондация Биоразнообразие. Това е най-новата категория в Наградите през 2023 г.

Руслан Зарев – председател на Трънско туристическо дружество, споделя че основната мисия, която стои зад маратона, е да вдъхнови всички хора, да събуди интереса им към екологията, а опазването на природата да стане нещо, като навик на българското общество. Целта им е да популяризират региона като туристическа дестинация, което да доведе до икономическо развитие на областта. Да направят възможен достъпа до безбройните красиви кътчета. 

Състезанието “Трън Ултра Рън”, се провежда вече 3-та година, привличайки все повече участници с живописните гледки и предизвикателни трасета, които обхваща. Една от добавените стойности на състезанието, извън ползите за екологията, е това, че показва как опазването на природата и спорта не само не си пречат, но могат да вървят и ръка за ръка.

Тяхното послание е изцяло насочено към опазването на природата.