Добра идея е да получите ортодонтска оценка, когато детето навърши 7 години. Ортодонт е зъболекар с допълнително обучение, който е специализиран в подравняване и изправяне на зъбите. Най-доброто време детето ви да получи зъбни скоби зависи от тежестта и причината за неправилното подреждане на зъбите на вашето дете.

Традиционно лечението със зъбни брекети започва, когато детето е загубило по-голямата част от бебешките си (млечни) зъби и по-голямата част от постоянните зъби са израснали – обикновено между 8 и 14-годишна възраст. Ако е необходимо лечение през това време, превантивната грижа може да е добра и лекаря да се възползва от растежа на вашето дете, за да се насочи към желания резултат, докато се развива.

Някои ортодонти препоръчват шини (скоби) в по-ранна възраст, докато детето все още има предимно млечни зъби. След това, когато детето има главно постоянни зъби, започва втора фаза на лечение, обикновено с брекети. Някои смятат, че тази втора фаза е по-къса от традиционния курс на брекети, ако е извършено ранно лечение.

Ортодонтските шини или т. нар. „скоби“ са снемаеми ортодонтски апарати, които се използват понякога при деца и изключително рядко при възрастни пациенти.

Тези апарати се поставят в устата и се носят през цялото време с изключение на хранене и спорт. Когато апарата се активира чрез разширителния винт, това разширява и самата челюст.

Голям техен недостатък е фактът, че са снемаеми т.е. детето може да ги сваля когато си поиска. Доста често апаратът се разширява без да се носи и това, което се наблюдава е незъзможността да пасне в устата.

Ортодонти, които предпочитат традиционния подход, казват, че двуфазният подход към лечението всъщност увеличава общото време, а понякога и разходите на ортодонтското лечение с общо подобни резултати. Други ортодонти обаче смятат, че насоките за растеж с помощта на зъбни апарати преди втората фаза на лечението улесняват корекцията.

Най-добрият избор за вас и вашето дете до голяма степен ще зависи от тежестта на зъбните проблеми. Говорете със зъболекар или ортодонт за най-добрия начин на действие.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *