Военномедицинска академия (ВМА) с апел за кръводаряване. „Бъди един от нас: Дари кръв – спаси живот!” е надсловът на инициативата, съобщават от лечебното заведение.

Желаещите да се включат могат да го направят всеки ден от 08:00 до 16:00 часа в Кръвен център – ВМА. От лечебното заведение посочват, че на 02/ 92 25 506 всеки може да получи допълнителна информация. 

Всеки човек, между 18 и 65-годишна възраст, с тегло над 50 кг. и липса на противопоказания, може да дарява кръв. А самият процес отнема не повече от 30 минути. Според „правилата“ мъжете могат да даряват кръв до пет пъти в рамките на една календарна година, а жените – четири. Интервалът между две кръводарявания трябва да бъде поне 2 месеца.

Насърчаване на безвъзмездното кръводаряване винаги е била една от мисиите на ВМА, категорични са от лечебното заведение. 

“Това е един акт на солидарност, който олицетворява основни човешки ценности, като алтруизъм, уважение, състрадание и доброта”, коментира проф. Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.