Антимикробната резистентност е смъртоносен проблем, който толкова се е задълбочил, че вече е проблем на настоящето, а не на близкото бъдеще. През 2019 г. смъртта на 5 милиона души по света е свързана с резистентност на микробите към антибиотици и тази резистентност е директната причина за смъртта на 1,3 млн. души, стана ясно от изнесените данни на СЗО.

България е една от двете европейски страни, които не въвеждат планза борба с антимикробната резистентност, предупреди д-р Скендер Сила от Офиса на Световната здравна организация в България. Световната здравна организация посочи през 2021 г. антимикробната резистентност като една от десетте заплахи за здравето на хората.

България е една от страните, които най-трудно се справят с прекомерната употреба на антибиотици, заяви на свой ред и доц. Михаил Околийски от СЗО. „В последните две години на Ковид пандемия България е единствената държава в Европа, в която антимикробната резистентност се задълбочи, защото 70% от инфектираните приемаха антибиотици абсолютно ненужно. В нашата страна употребата на антибиотици се увеличи с 20%, докато останалите държави постигнаха 30% спад на употребата.“

За съжаление голяма част от хората приемат антибиотици, а понякога и без лекарско наблюдение.

Проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести казва: „За съжаление по време на Ковид пандемията у нас поголовно се изписваше един макролиден антибиотик, както и много други, което доведе и до резистентност на микробите към антибиотици.

Публикация в медицинското списание „Лансет“ от октомври 2022 г. сочи, че в България има най-високата смъртност от тотално резистентни на антибиотици Ешерихия коли и Клебсиела Пневмониа, съответно 7,29 на 100 000 души и 4,59 на 100 000.