Интервю с Анахид Гълъбова – сертифициран Ароматерапевт и формулатор на био продукти

Анахид Гълъбова

Ароматерапията – знаем ли достатъчно за етеричните масла и техните ползи?

Все повече започва да се говори за етеричните масла в последните години, но нека не забравяме, че терапията и използването на маслата не е нещо ново. Не откриваме ние топлата вода, има сведения за употребата им 2000 г. пр. Хр. 

Етеричните масла за жизнено важни за модерния градски човек, който няма връзка или много рядко комуникира с природата. Те са удачна алтернатива, когато човек няма възможност да бъде в природата, да ги използва в затворените помещения, които обитава цял ден.

Сега, на прага на лятото и топлите дни, какви масла е подходящо да изберем? Какви аромати са подходящи?

Лятото е чудесен сезон да започнете с употребата им за да профилактирате тялото си и да се научите как да ги използвате правилно, а не на прага на есента да се сетите за тях, когато вече имате симптоми.

Лятото е важно да НЕ използваме цитрусовите етерични масла за топично нанасяне на открити зони от кожата, тъй като те са фоточувствителни и могат да ни причинят много неприятни пигментни петна. Но за любителите на цитрусовите масла, ви издавам една тайна, маслото от зелена мандарина НЕ е фоточувствително и може спокойно да използвате по време на горещите слънчеви дни.

Като цяло избягваме лятото, освен ако не ни е назначена терапия с тях – горещите масла като – канела, риган, мащерка, карамфил.

Флоралните леки аромати на цветя също са удачен избор – за личен аромат и за приготвяне на домашна безвредна козметика.

Как да използваме маслата, за да извлечем най-голяма полза от тях?

Маслата Не работят само ако не се ползват. В Ароматерапията спазваме основното правило – по-малкото  е повече, за това честно през 2-3 часа по една апликация през деня е приемлив прием.  Добре е да съчетавате ароматното с топично приложение. Но за да извлечем най-голяма полза от тях трябва да сте сигурни в качеството им, за да може да се радвате на всичките им ползи – без странични ефекти.

Има ли етерични масла, които да ни разхладят в горещите летни дни?

Най-лятното масло Мента – освен, че охлажда кожата и регулира телесната температура, това е топ масло за стомашно-чревни инфекции и неразположения през летния сезон. Също така едно от най-добрите масла при гадене, повръщане по време на път или при вирусна инфекция.

мента

Лимон – отново с грижа за чревното здраве – лек детоксикиращ ефект на лимфната система, забързва метаболизма, антибактериално действие срещу сезонни патогени, при гадене, повръщане, прилошаване.

Лавандула – има успокояващ, седативен, балансиращ, заземяващ ефект върху нервната система – при смяна на часови пояси, нервно напрежение, аклиматизация, неспокоен сън.

лавандула

Джинджифил – отново масло за чревното здраве –профилактика и превенция на стомашно чревни инфекции, преяждане, при опитване на нови непознати храни, прилошаване по време на път.

За още интересни факти за етеричните масла, припомнете си гостуването на Анахид Гълъбова в Healthy Morning