“Девет от десет човека обичат шоколад. Десетият лъже.”
А вие от кои сте?

Изкушението шоколад, е онова нещо, което прави живота по-красив
и сладък. Шоколад хапваме, когато сме щастливи, с приятели, когато
искаме да забравим или да преодолеем нещо. Шоколадът е
формулата, която дава, насладата в забързаното ежедневие. Бял,
млечен, черен – само да е шоколад!

7 юли е Европейски ден на шоколада, но датата не е избрана
случайно. На този ден през далечната 1550 г., е доставена първата
пратка шоколад от Америка за Испания.

Местните жители,  населявали територията на днешно Мексико,
наричали какаовите зърна “храна на боговете”. За тях те били
толкова ценни, че ги използвали за “разменна монета”.

Вкусът им е впечатлявал още 2000 години, преди новата ера. Тогава
се приготвяли ободряващи напитки с основна съставка какао и
добавки от ванилия, мед или люти чушки, които освен
че подобрявали настроението, действали и като афродизиак.

Години по-късно рецептата за приготвянето на шоколад е обогатена
с канела и тръстикова захар. И така, шоколадът станал символ на
положение и власт и на неговите вкусове можели да се насладят
само кралски особи и елитното общество.

Много дами и до днес “глезят” тялото и лицето си с масажи с
шоколад и какао, за да се радват на мека, сияйна и кадифена кожа.

Защо шоколад?

  • според австралийски учени, едно парче шоколад на ден,
    има ефект върху кръвното налягане, равняващ се на
    половинчасова тренировка;
  •  тъмният шоколад съдържа флаваноли, които разширяват
    кръвоносните съдове и понижават налягането и така
    предпазват от инфаркти и инсулти;
  • високомасленото какао, което е голям процент в черния
    шоколад, е богато на магнезий и се отразява добре на
    мозъчната дейност;
  • натуралният шоколад съдържа 15% по-малко калории;
  •  теоброминът в тъмния шоколад, косвено спира
    кашлицата;
  •  шоколадът съдържа витамини А, В, D и F, които спомагат
    за укрепването на косата и ноктите.

“Живот без шоколад е живот, в който нещо липсва”.

Във видеото може да разберете как да си направите шоколад в домашни условия: