сколиоза

На 27 юни отбелязваме Световния ден за борба със сколиозата, а целият месец е посветен на информираността за заболяването.

Сколиозата представлява изкривяване на гръбнака встрани, погледнато фронтално, което се наблюдава най-често при деца в подрастваща възраст. От години се полагат усилия да се открие причината за заболяването, но те са безуспешни. Напоследък се заговори за гени, които предразполагат към развитието на това състояние, но още няма категорични доказателства за това. Има и вторични сколиози, които се дължат на нещо друго, например нервномускулна сколиоза, която се наблюдава при детска церебрална парализа, мускулни дистрофии, туморни образувания, последствие от предшестваща хирургична интервенция.

Целта е заболяването да се открие на време и да може да се излекува с физиотерапия или носене на корсет, без да се налага оперативна намеса.

Наблюдението на родителите и ранната диагностика са основната превенция на сколиозата, а когато се забележи проблем, консултацията с ортопед е задължителна.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *