Сколиозата е заболяване, което причинява изкривяване на гръбначния стълб. Това може да доведе до необичайна s-образна или c-образна крива. Всеки може да получи сколиоза. Но това се случва най-често при деца над 11 години.

Много деца и тийнейджъри с лека сколиоза нямат симптоми или болка. Те могат да имат промени в стойката си. Раменете или бедрата им могат да изглеждат неравномерни.

Заболяването е с честота 3-5 на 1000 души. Среща се два пъти по-често при момичета и се открива най-често на възраст 10-14 години.

При сколиоза прешлените, изграждащи гръбначния стълб,  се завъртат един спрямо друг и предизвикват деформацията му. Това дава отражение и на развитието на ребрата с оформяне на гърбица. Изкривяване може да се получи във всички сегменти на гръбначния стълб – шиен, гръден и поясен – като най-често се появява в гръдния дял. Сколиозата започва в един участък на гръбнака, а съседните прешлини образуват вторични или компенсаторни кривини.

Учените не знаят какво причинява болестта, но смятат, че гените и хормоните играят главна роля. По-вероятно е да имате сколиоза, ако ваш родител, брат или сестра я имат.

Специалист може да диагностицира състоянието с физически преглед или рентген. Лечението на сколиоза зависи от това колко тежка е гръбначното изкривяване.

Леките форми могат да изискват само редовни прегледи от лекар. Някои деца и тийнейджъри може да се наложи да носят скоба, за да не се влоши състоянието. Физическата терапия може да помогне за укрепване на мускулите. В някои тежки случаи може да се наложи операция.

Повечето хора със сколиоза могат да водят нормален, активен живот с лечението. Физиотерапията можа да помогне.

За избора на лечението основна рола има и ъгълът на кривината на сколиозата- т.нар. ъгъл на Кобб.

  • до 20 градуса не се предприемат други мерки освен контролни прегледи през 6 месеца за преценка развитието на състоянието и комплекс от физически упражнения, които да укрепят мускулатурата на гърба и кръста.
  • от 20-40 градуса – предписват се лечебна физкултура с електростимулация и  се препоръчва носенето на корсет
  • над 40 градуса,  се предприема оперативно лечение.

Терапията на сколиоза в ранен стадий се състои в провеждане на системни коригиращи упражнения, чрез която се отстранява изкривяването, както и редовни прегледи при специалист (на интервал от 4 до 6 месеца), който да проследява развитието на състоянието.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *