243 души са новооткритите заразени с ХИВ за 2023 година. А за периода 1986-2023 г. (откакто в страната се води официална статистика) са регистрирани 4 301 носители на ХИВ. Това съобщават от Министерство на здравеопазването по повод стартирането на втория етап от Националната АНТИСПИН кампания. Тя се провежда ежегодно в четири етапа. Първият започва на 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН. Вторият етап е по повод 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май (Ден на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН), се провежда третият. Последният четвърти етап е в периода 14-31 август.

Целта на кампанията е повишаване на информираността на младите хора и хората в риск относно начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално разпространявани инфекции.

90,5% от носителите на ХИВ у нас от посочват като вероятен път на заразяване сексуален път, а 9,1%  – инжекционна употреба на наркотици. 4 пъти повече са мъжете с установена ХИВ инфекция спрямо жените през изминалата година. Най-голям брой на новозаразени лица са съобщени във възрастовата група 30-39 г. – 36%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 25% и възрастовата група 40-49 г. – 23%.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) в края на 2022 г. близо 39 млн. възрастни и деца в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните е 1,3 млн. души, а броят на починалите от заболявания, свързани със СПИН е 630 хил.  

Иначе България остава страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация, като честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 хил. души население у нас през 2022 г. е 4,8, а средният показател за страните от ЕС през 2022 г. е 5,1. За 2023 г. честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 хил. души население у нас 3,9.

Министерството на здравеопазването: „Отговорността е секси“

Александър Сано

Посланието за „Свети Валентин“, което Министерството на здравеопазването, Националният център по обществено здраве и анализи и партньорите на кампанията отправят е „Отговорността е секси“. С това институциите напомнят, че използването на презерватив предпазва от сексуално предавани заболявания, включително ХИВ/СПИН. Тази година зад съвместната ни инициатива застава актьорът Александър Сано.