Тържествено бе отбелязан празникът на Медицински университет – София и 105-тата годишнина от създаването на Медицински факултет. Церемонията се проведе в аулата на СБАЛАГ „Майчин дом”, в присъствието на цялото ръководство на университета, декани, зам.-декани, преподаватели и много гости.

Преди повече от век медицинската наука в страната ни намери сигурен пристан, благодарение на цялата българска медицинска и културна общественост в онези години, след многогодишни дебати и не малко усилия, каза ректорът на МУ-София акад. Лъчезар Трайков в приветствието си към присъстващите. „Медицинският университет се създава след повече от 30 години след Медицинския факултет, припомни той. Десетилетия наред продължаваме да сбъдваме мечтите и стремежите на хилядите преди нас – достойно да спазваме традициите, да градим една общност на споделени ценности и да допринасяме за развитието на българската медицина. С гордост от постигнатото и с нестихващ устрем за нови постижения в науката и практиката“, допълни акад. Трайков.

Според правилника на МУ-София, ректорът връчи дипломите на заелите академични длъжности „професор“ и „доцент“ за изминалата 2021-та година, а в словото си спомена и броя на новите доктори, доктори на науките и асистенти по факултети, спечелили конкурс или назначени през 2021г.

Поздравление към колегите отправи и деканът на Медицинския факултет проф. д-р Димитър Буланов Той спомена с почит основателите и първите професори на Медицински факултет, които „положиха основите на българската медицинска наука и образование у нас, така че да ни направят видими и част от медицинската общност в Европа и света“. Своите поздравления поднесоха и председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров и изпълнителният директор на Александровска болница проф. Йонков.

На церемонията бяха връчени традиционните награди на Медицинския факултет за научна дейност. За носител на наградата за високи постижения в медицинската наука и преподаване в областта на фундаменталните науки на името на АКАД. ДИМИТЪР ОРАХОВАЦ бе определена доц. Д-р Жоржета Бочева – Катедра по фармакология и токсикология. Наградата бе връчена от проф. Валентина Петкова – зам. – ректор на МУ-София.

С наградата за високи постижения в научноизследователската и преподавателска дейност в областта на терапевтичните науки на името на ПРОФ. КОНСТАНТИН ЧИЛОВ бяха удостоени двама преподаватели: доц. д-р Ралица Робева дм – Катедра по ендокринология и доц. д-р Гергана Петрова Стоянова, дм – Катедра по педиатрия. С наградата за високи постижения в медицинската наука и преподаване в областта на хирургичните науки на името на ПРОФ. ПАРАШКЕВ СТОЯНОВ също бяха удостоени двама преподаватели: доц. д-р Теофил Седлоев, дм – Клиника по хирургия, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ и доц. д-р Манол Соколов, дм – Катедра по хирургия УМБАЛ „Александровска“.

Носител на наградата за млад учен на името на АКАД. АСЕН ХАДЖИОЛОВ, за високи постижения в областта на медицинската наука и преподаване в областта на фундаменталните науки стана гл. ас. д-р Димитър Васков Бакалов, дм – Катедра по физиология и патофизиология.Наградата бе връчена от проф. д-р Лазар Желев – зам. -декан на МФ.

За носител на наградата за млад учен, за високи постижения в областта на медицинската наука и преподаване в областта на клиничните науки на името на АКАД. АСЕН ХАДЖИОЛОВ бе удостоена ас. д-р Славяна Ушева, дм – Клиника по хирургия, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Носител на Студентска награда за високи постижения в овладяването на медицинската наука и активно участие в научната и изследователската дейност на името на ПРОФ. АСЕН ЗЛАТАРОВ стана Людмила Борисова. наградата й бе връчена лично от проф. Буланов.

С наградата за изключителни постижения и цялостен принос в областта на медицинската наука и практика на името на ПРОФ. СТОЯН КИРКОВ бе удостоен проф. д-р Димитър Костадинов, дм – Катедра по белодробни болести. Наградата наградата бе връчена лично от ректора на университета акад. Лъчезар Трайков, дмн.

Главен редактор

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *