Когато бяхте деца, лагерувахте ли на дивана с братята и сестрите си, карайки се какво предаване ще гледате по телевизията? Днес вашите деца определено имат по-малко ограничения, когато става въпрос за управление на екраните около тях. Те могат да гледат много наведнъж и да ги носят, където и да отидат.

Колкото и невероятен да е технологичният свят, вашето дете може да се възползва от по-малко време в него, за да бъде запазено неговото здраве. Извън домашната работа децата в училищна възраст не трябва да прекарват повече от час или два пред екран всеки ден, според Американската академия по педиатрия.

Има много потенциално вредни ефекти от времето, прекарано пред екрана, върху децата, от новородени до тийнейджъри и дори млади възрастни.

Когато децата гледат предавания, които бързо се превключват от сцена на сцена, по-късно може да имат проблеми, когато трябва да се съсредоточат в класната стая.

Децата, които прекарват твърде много време пред екран, могат да имат и други проблеми, като твърде малко сън или твърде много наддаване на тегло, казва Дейвид Хил, председател на Съвета по комуникации и медии на Американската академия по педиатрия.

Освен това, децата, които гледат телевизия и играят видео игри с часове всеки ден, може да пропуснат възможностите за контакт лице в лице, да учат, времето за игра навън и връзките с приятели. „Най-големият ни въпрос трябва да бъде„ Какво измества това време на екрана?“, казва той.

Съвети в и извън света на технологиите

В технологичният свят, в който живеем, може да изглежда още по-трудно да намалите времето на детето пред екрана. Но границите си заслужават. Опитайте тези съвети, за да ги отдалечите от тези устройства – поне за малко.

1. Не давайте на децата си собствен таблет или смартфон. Взаимодействайте с децата си. Направете това, вместо да им дадете електронно устройство.

2. Оставете компютрите и телевизорите в общите пространства на вашия дом . Когато децата ви използват екрани в кухнята или хола, е по-лесно да следите предаванията, които гледат, игрите, които играят, и уебсайтовете, на които са.

3. Добавете “свободно от технологии време” към графика на семейството си. На всяка възраст децата трябва да знаят, че има специфични моменти, в които екраните остават изключени, например по време на хранене и преди лягане. Още по-добре, отделяйте време всяка седмица, когато семейството прави нещо забавно заедно и не са позволени устройства.

4. Гледайте колко често използвате собствените си устройства. Ако постоянно сте “забили нос” в екрана на вашия смартфон, не се учудвайте ако и детето ви направи същото нещо. Освен това тези устройства влияят на времето, което прекарвате с децата си. Изследователи, които изучават семейства в заведения за бързо хранене, забелязват, че родителите често са по-фокусирани върху смартфоните си, отколкото върху децата на масата.

5. Направете ограниченията редовна част от използването на екрана. Когато правилата са ясни и последователни, можете да избегнете ежедневните битки, когато казвате на децата, че е време да изключат телевизора, компютъра или телефона.

6. Бъдете готови да обясните различните ограничения за времето за използване на технологиите. След като децата ви са гледали часове наред телевизия в къщата на приятел, те може да се чудят защо вашите правила са различни. Това са възможности да разговаряте с децата си какви са ценностите на вашето семейство.

7. Помогнете на децата си да намерят други начини да се забавляват. Ако едно дете няма какво да прави, освен да се взира в екрана на телевизора, тогава не бива да се изненадваме, когато той или тя прави това. Оставете други опции – играчки, книги, фризби и велосипеди – наоколо и готови, когато децата ви твърдят, че няма какво друго да правят.

8. Накарайте технологията да работи за вас. Използвайте програми и приложения, които можете да настроите за изключване на компютри, таблети и смартфони след определен период от време.

9. Регулирайте ограниченията за времето на използване на екрана, когато детето ви порасне. За учениците и тийнейджърите родителите може да искат да ги включат повече в процеса на вземане на решения. Можете да поговорите с тях за това колко време на екрана трябва да отделя цялото семейство. След като сте решили какъв е плана, се придържайте към него.

10. Помислете за даряване или рециклиране на старата ви електроника. Обикновено домакинствата имат много устройства и те остават и се преместват на други места. Добре е да направите инвентаризация и да видите дали просто не можете да ограничите технологиите.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *