Този семестър участниците се надпреварваха с оригинални идеи за „Бъдещето на храната“ 

С церемония по награждаване на победителите приключи семестърът „Бъдещето на храната“, част от младежката иновационна програма на WWF България – Panda Labs. Четирите отбора, достигнали финалите в хакатоните „Бъдещето на хранителната индустрия“ и „Бъдещето на хранителните отпадъци“, имаха възможността да вземат участие в едномесечен мастър клас и да се състезават за стартово финансиране от 7 000 лева.

Четирите отбора работиха по решения, свързани с по-устойчивото производство и опаковане на храните, както и по смекчаване на проблема, свързан с хранителните отпадъци.

Екипите, достигнали финалния етап на семестъра, имаха възможност да разговарят с изпълнителния директор на WWF Веселина Кавръкова и да научат за нейния път в консервационната работа, както и за дейността на природозащитната организация в България и по света. Кремена Георгиева от Каuflаnd България разказа на младите участници за климатичната стратегия на компанията, за проектите, свързани с намаляването на пластмасата, както за новоизградените станции за рециклиране на пластмасови бутилки.

Кулминацията на семестъра „Бъдещето на храната“ бе представянето на идеите-финалисти пред експертно жури. То имаше отговорната задача да определи големия победител, презентирал най-перспективния бизнес план. След сериозни дискусии журито отличи отбора „SmartFood“, с идея за създаване на биоразградима опаковка за яйца, изработена от изхвърлени по Черноморието водорасли. Тимът ще поучи стартово финансиране от 7 000 лв. за първоначални тестове на бизнес идеята и създаване на прототип. Екипът на Panda Labs продължава да подкрепя отборите и да търси възможности за развитие на техните решения и след преминаването през програмата за зелено предприемачество.