Две нови соларни пейки са разположени в Габрово, съобщиха от Общината.

Изработени от устойчиви материали и създадени със стилен дизайн и иновативни функционалности, двете пейки подобряват комфорта в градска среда и подпомагат мерките за адаптация към промените в климата. Те са позиционирани в парк „Колелото“ (парк „Кольо Василев-Обов“) и в парка в кв. „Младост“ – срещу бл. „Катюша“.

Съоръженията са оборудвани с автономно соларно захранване, което осигурява достатъчно енергия за захранването на няколко мобилни устройства чрез два USB порта за кабелно зареждане и два слота за безжично зареждане.

Монтирано е осветление във високата част на пейките и е предвидено място за поставяне на информационни табла. Седящата площ е предвидена за трима души, а по-високият модул разполага с повърхност за повиване на бебе, поставяне на лаптоп или необемен багаж.

Освен с индивидуален дизайн, двете соларни пейки разполагат и с технологична новост, каквато не присъства в масово предлаганите подобни съоръжения. В информационното табло на пейките е вградена светлинна лента, която в съответствие с данните от сензорите, променя цвета си и дава сигнализация за качеството на атмосферния въздух.

Източник: Списание 9 месеца