Над 5 милиарда души са изложени на токсични мазнини, добавяни в много хранителни продукти, алармират от здравната агенция на ООН и отбелязват, че усилията за премахване на индустриално произведените мазнини имат да извървят дълъг път.

Още през 2018 г. Световната здравна организация призова вредните трансмастни киселини да бъдат изкоренени до 2023 г.  Въпреки това, по-голямата част от света остава незащитена.

Какво са трансмазнини и защо са вредни за здравето ни?

– „Трансмазнините са хидрогенирани растителни масла.  Трансмазнините нямат никаква известна полза и крият огромни рискове за здравето, които водят до огромни разходи за здравните системи“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. „За разлика от това, премахването на трансмазнините е икономически ефективно и има огромни ползи за здравето. Казано по-просто, трансмазнините са токсичен химикал, който убива, и не трябва да имат място в храните. Време е да се отървем от тях веднъж завинаги“.

Избягвайте продукти с трансмазнини, защото са много вредни.

Ако искаме да водим наистина качествен и здравословен начин на живот, то не е достатъчно само да премахнем захарта и тестените изделия. Трансмазнините са хидрогенирани растителни масла. Лекарите предупреждават да не се консумират редовно големи количества от тях. Това би могло да докара сериозни проблеми със здравето като заболявания на сърцето и диабет от втори тип.

Хората, които консумират храни, богати на този вид мазнини, да увеличат телесното тегло и значително да забавят метаболизма си. Трансмазнините също могат да объркат хормоналния ни баланс и следователно да доведат до нарушения на овулацията при жените и проблеми с плодовитостта. Трансмазнините са изключително вредни за бременните жени и развиващия се плод.

Бременност

Трансмазнините се съдържат главно в силно преработените храни. Освен това, благодарение на трансмазнините, е по-лесно да се поддържа определена твърда форма на продукта за дълго време. Например – маргарин.

Трансмазнините, които се срещат в естествен вид не са толкова вредни за нашето здраве. Учените твърдят, че те имат различен профил на мастни киселини от тези, произведени чрез промишлена обработка. За съжаление, производителите често добавят принудително растителни масла към продуктите, за да удължат срока им на годност. Когато четете етикетите на продуктите, бъдете бдителни.

Най-опасните трансмазнини се съдържат в сладкарските изделия. Ето защо си струва внимателно и критично да четете етикетите.В кои други храни най-често се срещат трансмазнини? 

  • заместители на животинско масло
  • маргарин,
  • супи на прах,
  • топено сирене,
  • бисквити,
  • кифли,
  • солени закуски,
  • готови сосове (кетчуп)
  • сладкиши

СЗО посочва, че 9 от 16-те държави с най-висок приблизителен дял на смъртните случаи от коронарна болест на сърцето, причинени от приема на трансмазнини, не прилагат политики за най-добри практики. Сред тях са Австралия, Азербайджан, Бутан, Еквадор, Египет, Иран, Непал, Пакистан и Южна Корея.

Франческо Бранка, директор на СЗО по въпросите на храненето и безопасността на храните, заяви пред репортери, че политики за елиминиране на трансмазнините се прилагат в 60 държави, които обхващат 3,4 млрд. души или 43% от световното население. От тези държави 43 прилагат стандартите за най-добри практики.

„Просто няма оправдание за нито една държава да не предприеме действия за защита на своя народ от този изкуствен токсичен химикал“, каза Фриден, бивш директор на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.