Андон Младенов и Лора Велева, студенти по медицина в 6-ти курс в МУ-Варна, спечелиха за втора поредна година първо място на Годишния европейски симпозиум за анатомични изследвания. Организатори на научната проява бяха The European Federation for Experimental Morphology (EFEM) и RCSI University of Medicine and Health Sciences (Royal College of Surgeons in Ireland) в Дъблин, Ирландия.

„Участниците са номинирани от асоциации по анатомия от различни държави, като всяка държава може да представи двама студенти, докторанти или постдокторанти. Конкурсът се състоя в 3 категории, като Андон и Лора печелят тази година първо място в категория „Най-добро научно-изследователско изображение“. Това обясниха техните ментори, ас. д-р Мартин Иванов и ас. д-р Димо Стоянов, от Катедрата по анатомия и клетъчна биология към Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Научната група от Катедрата се занимава основно с изучаване на невронални стволови клетки в ембрионален и във възрастен човешки мозък. Научното изображение, с което Андон и Лора спечелиха първото място, е изработено чрез имунохистохимична флуоресценция на миши ембрионален мозък, което се осъществява с подкрепа от програмата Европейски научни мрежи на МОН.

Изображението е озаглавено „Есенното танго на невроналните стволови клетки“: есен, защото е в тези тонове, и танго, защото е танц, който върви само напред, каквато е и съдбата на невроналните стволови клетки. То представлява коронарен срез на ембрионален преден мозък на мишка, в който могат да се наблюдават основните пролиферативни субрегиони: вентрикуларната (VZ) и субвентрикуларната зона (SVZ). Pax6 (циан) се експресира от всички невронални стволови клетки на VZ, докато антипролиферативният маркер p27 (жълто) се намира главно в SVZ. DAPI е представен в червено. Изображението е получено от лазерен конфокален микроскоп с помощта на 63x обектив.

Източник и снимка: МУ-Варна