Ако кожата ви се опъне повече, отколкото е свикнала, за кратък период от време – например по време на бременност или в детска възраст – еластичните влакна в кожата ви могат да се разкъсат. Тези повредени участъци правят дълги, тънки белези, наречени стрии. Те могат да се появят като розови, червени или лилави ивици.

Къде ги получавате

Няма да получите стрии по лицето, дланите или ходилата си, но те могат да бъдат почти навсякъде другаде. Най-вероятно те ще бъдат там, където тялото ви съхранява мазнини, като корема, бедрата, гърдите и задните части. Може също да ги забележите на долната част на гърба. Генетиката може да играе роля при стриите. Например, ако майка ви е имала по бедрата си по време на бременност, е по-вероятно и вие да имате там.

Всеки може да ги получи

Приблизително 50% до 90% от жените ги имат, но мъжете също могат да ги получат. Също така е обичайно за тийнейджърките (гърдите, бедрата или задните части) и момчетата (долната част на гърба или бедрата) да получават стрии по време на бърз растеж.

Те не си отиват

Както всички други белези, стриите са постоянни. Но с времето те обикновено избледняват и стават малко по-светли от останалата част от кожата ви – те могат да изглеждат бели или сребристи. Ако се чувствате зле заради тях, не забравяйте, че повече от половината възрастни ги имат.

Причина: Наддаване на тегло

Можете да получите стрии, когато сте млади и тялото ви се променя бързо. Колкото повече тегло наддавате и по-бързо го качвате, толкова по-вероятно е да имате стрии. Бързото натрупване на много мускулна маса, както понякога правят културистите, също може да ги причини.

Причина: Бременност

Те са най-често срещани по време и след шестия месец. Тялото ви се разширява с растежа на бебето, но това може да не е единствената причина за стрии. Промените в хормоните ви по време на бременност могат да засегнат кожата ви и да направят по-вероятно тя да се „разкъса“.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *