Смутито е хранителна напитка, която набира все повече популярност по цял свят. Почти всеки специалист по здравословно хранене препоръчва този тип напитки поради редица причини.

Като за начало смутито се приготвя бързо, лесно и е много вкусно. Позволява по-добра усвояемост на хранителните вещества, по-добра хидратация на организма и позволява да се съчетават по правилен, вкусен и различен начин, като може да са с плодове, зеленолистни, авокадо,семена, масла и други. Подходящо е за хора, които имат проблем и с храносмилането.

В повечето случаи вкусът на смутито е сладък, а цветовете може да варират според съставките – зелено, лилаво, розово, оранжево и т.н. Най-популярни са зелените смутита, чийто цвят се дължи на присъствието на зеленолистни в състава им.

За да бъде пълноценно едно смути, в рецептата се включват няколко компонента. Всеки сам може да си състави рецепта според вкусовите си предпочитания, ако знае тези правила:

  • Базов плод – това обикновено е плод, който придава плътност на смутито и го прави по-хранително. Най-често използваните плодове за основа са: банан, ябълка, круша, пъпеш, манго.
  • Източник на антиоксиданти – плодове, които придават вкус, аромат и свеж цвят на напитката – боровинки, ягоди, малини, къпини и други горски плодчета.
  • Източник на хлорофил – зеленолистни зеленчуци: спанак, кейл, коприва, магданоз, рукола, манголд, пресен джоджен, мента, листа от моркови, листа от цвекло и др.
  • Източник на аминокиселини – растителен протеин на прах, кисело мляко, сурово яйце, суроватъчен или друг протеин на прах.
  • Източник на полезни мазнини – сурови ядки и семена, авокадо, кокосово масло, студено пресовани масла – ленено, тиквено и др.
  • Течност – вода, растително мляко (соево, овесено, оризово, бадемово, кокосово и др.), охладен чай (зелен, билков или плодов), прясно изцеден сок (фреш). Не се препоръчва ползването на прясно мляко, макар да се срещат и такива рецепти, тъй като то е трудно усвоимо и слузообразуващо.

Смутито може да съдържа и:

  • Суперхрани – мака, спирулина, хлорела на прах, лукума, брашно от рожков, сурово какао, пчелен прашец и др.
  • Натурален подсладител – мед, сироп от агаве, стевия и др.
  • Зърнени ядки – овесени, лимецови и др.
  • Зеленчуци – червена или зелена чушка, краставица, варена тиква и др.
  • Подправки – джинджифил, куркума, черен пипер, дори и чесън.

Ще ви споделям няколко рецепти за пролетни смутита, които да опитате:

Ободряващо смути:

1 банан

1 ябълка

1 манго, обелено и с премахната костилка

1 чаша листа от цвекло

1 чаша спанак

8-10 ягоди с листата

сока на 1 лимон

2 чаши вода

Смелете всичко добре в блендера и изпийте, докато е свежо.

Ментово смути

2 зрели банана

½ кг ягоди

3 чаши листа рукола

1 стрък прясна мента

2 ч.ч. вода

Смелете всичко добре в блендера и изпийте, докато е свежо.

Плодово-зеленчуково смути:

1 банан

шепа пресни или смлени горски плодове (боровинки, ягоди, малини)

връзка листа от моркови, от цвекло или други зеленолистни

1 доза протеинов шейк с натурален аромат на ванилия

1 ч.л. семена чиа

2 с.л. овесени ядки

1 с.л. кокосово масло

2 ч.ч. овесено мляко

Смелете всичко добре в блендера и изпийте, докато е свежо.

Солено пролетно смути

1 чаша коприва

2 стръка листа целина

1 чаша свеж магданоз

1 чаша листа от пресен зелен чесън (по желание)

сока на 1 лимон

1 червена камба или чушка

1 домат (или 4-5 чери доматчета)

1 авокадо

2 чаши вода

Смелете всичко добре в блендера и изпийте, докато е свежо.

Смутито е подходяща здравословна напитка за всички възрасти, включително и за децата. Наслаждавайте се на разнообразието от зелени храни, което ни предлага пролетта и експериментирайте с вкусовете, докато намерите своята предпочитана рецепта!