проф. Христо Хинков

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков представи пред парламентарната здравната комисия програмата на министерството.

„В моите лични приоритети е намаляване на доплащането от джоба на пациентите“, заяви министър Хинков и посочи, че за целта ще бъде предложен Закон за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване с поставяне на яснота относно частта, заплащана от бюджета на НЗОК и с лични средства. Ще бъдат предприети и конкретни мерки за доплащането, посочи проф. Хинков.

Пред депутатите в здравната комисия, той обяви, че ще бъдат инициирани и промени в Закона за лечебните заведения, Закона за здравето, Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

В рамките на настоящата година са предвидени и дейности по изготвянето на проект на Национална здравна стратегия, Пътна карта и Национална аптечна карта. До утвърждаването на нова национална здравна карта пък ще бъде наложен мораториум за откриване на лечебни заведения за болнична помощ.

Проф. Хинков заяви още, че се предвижда създаването на отдел „Майчино и детско здраве“ в Министерство на здравеопазването, а за изграждането на Националната детска болница ще бъде създаден и Обществен съвет.

Предвиждат се също инвестиции в изграждането на амбулатории за лични лекари и специалисти в малки населени места, като за целта ще бъде проведена подготовка на критерии за процедура по приоритизиран подбор на населените места, в които да бъдат разкрити амбулатории за извънболнична помощ.

Сред приоритетите на министерството са още модернизацията на психиатричната помощ и преустройството на специализираните лечебни заведения за психично здраве. Спешната помощ също ще бъде основен фокус в работата на настоящия екип на Министерството, категоричен бе проф. Хинков.

Източник: Министерство на здравеопазването

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *