Нектарини или праскови? Който и плод да изберете, няма да сбъркате, защото ще се насладите на прекрасен вкус и ще имате и много ползи за здравето.
Нектарината е сорт праскова, която е с гладка люспа и идва от Китай.
Нектарините са богати на витамини А, С, желязо, калий, фосфор, магнезий, калций, витамини В, D и Е. Те влияят ефективно върху човешкия имунитет и храносмилателните процеси. Предимство на плода е, че съдържа естествена захар – захароза, фруктоза, глюкоза както и пектинови съединения, които предотвратяват развитието на вредни организми.
В 100 грама плод се съдържат 1.07 грама протеин, 0.31 грама мазнини, 8.86 грама въглехидрати и 50 ккал.
Нектарините пречистват тялото от токсини и нормализират функциите на сърцето.
Консумацията на нектарини значително повишава имунитета и ни дава необходимата дневна доза енергия. Фибрите в плода помагат и за доброто функциониране на стомашно-чревния тракт.
Наличието на витамини А и Е, ги прави особено подходящи за жени, защото тези съставки с грижат за поддържането на гладкостта и еластичността на кожата.
За мъжете нектарините също са полезни, защото редовната им консумация, предотвратява развитието на простатит и уролитиаза.
Не бива, обаче, да забравяме, че хора с алергии и диабет, трябва да се лишат от удоволствието да вкусят нектарини.