Със 107 гласа „за“, 36 – против и 8 – „въздържал се“ в парламента беше приета Националната здравна стратегия 2030. Припомняме, че преди дни тя беше приета от Комисията по здравеопазване от третия опит.

„Националната здравна стратегия има три основни компонента. Един, в който успя напълно – това, че имаме стратегия за развитието на здравеопазването в следващите 6 години, един, в който частично успя – нов модел на създаване на стратегия, който е инклузивен, а не ексклузивен. Всеки, който искаше да допринесе за тази стратегия, имаше пълната възможност да го направи. Не бяха чути само тези, които не желаеха да участват. Стратегията обаче не успя да ни обедини дори по теми, от които зависи оцеляването ни. Направих каквото беше необходимо и възможно това да стане“, каза председателят на работната група за редактиране на Здравната стратегия 2030 д-р Александър Симидчиев.  

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати до 2030 г. и индикатори за оценка на изпълнението на заложените цели и приоритети. Стратегията ще бъде изпълнявана чрез План за действие за периода 2023 – 2026 г. и План за действие за периода 2027 – 2030 г. , съдържащи конкретните мерки, действия, ресурси и срокове за изпълнение на всяка политика, се казва в доклада на комисията. Ангажимент за разработването на конкретен план за действие има изпълнителната власт. 

След гласуването Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС), председател на здравната комисия, благодари на всички народни представители за усилията да бъде приет този документ. Той нямаше да бъде факт, ако не бяха усилията на д-р Александър Симидчиев, председател на работната група, отбеляза Ангелов.