Тайната на доброто здраве и дългия живот е в диетата. Според проучване жителите на Япония имат най-дълга средна продължителност на живота, която в зависимост от пола варира между 78 и 82 години. Япония е с най-нисък процент смътртност причинена от рак, коронавирус, инсулт и инфаркт.

Ето някои от факторите, които даряват жителите на страната на изгряващото слънце с по-дълъг живот.

В храната на японците присъстват много морски дарове, рибата е богата на йод и Омега-3 мастни киселини.

Защо е важен йодът?
Йодът е минерал, който помага на имунната система и поддържа здравословно състояние. Той е елемент необходим за правилното функциониране на щетовидната жлеза и влияе върху метаболитните процеси в организма. Също е известен с андивирусните си качества.
Факт е, че телата ни не могат да съхраняват йода, така че е важно да е включен в ежедневното меню.

Дневната доза необходима за възрастен е 150 микрограма йод. Превантивно може да се приема и по-голямо количество.

Най-богати източници на йод са водораслите и морските риби.