Грижата за нашия микробиом прави кожата ни по-здрава и красива. Нека видим защо:

Вярвате ли, че редовният прием на пробиотици може да разреши стомашно-чревните ни проблеми? Ако да, то ще сте истински щастливи да научите, че полезните бактерии са истинска революция в грижата за кожата.

През последните години, редица световни брандове, като Dior и Lancôme, се фокусират върху разработването на продукти, които възстановяват естествения микробиом на кожата и по този начин защитните й сили се възвръщат.

Първо, нека разгледаме какво представлява микробиомът. Това е вселена от микроорганизми, които населяват тялото ни. Огромно количество бактерии се съдържат в червата, във влагалището, по кожата ни. Някои от тях са полезни, а други могат да бъдат дори опасни за нас. Кожният ни микробиом потиска възпаленията и служи като защитна стена срещу патогените. Полезните бактерии по кожата ни могат да се преборят дори с устойчивия на антибиотици Staphylococcus aureus.

Хроничният стрес и нередовното хранене могат да доведат до нарушаване на микробиома и промяна в Ph-то на кожата. Това може да стане причина за появата на акне, розацея, екземи и дори до отключване на псориазис.

Някои изследвания показват, че пробиотиците оказват съществено влияние върху здравето на кожата и възстановяването на микробиома. Те могат да помогнат за лечението на екземи и акне, да подобрят хидратацията и дори да намалят риска от рак, причинен от вредното влияние на UV лъчите.

Как пробиотиците помагат за здравето на кожата?

Пробиотиците са живи бактерии, които влияят благотворно на здравето ни. Когато приемаме пробиотици, те се заселват в нас и изместват лошите бактерии. Използването на пробиотични хранителни добавки, подпомага здравето на кожата ни и балансирането на естествения й микробиом. Доказано е, че добрите бактерии стимулират производството на керамиди в кожата, които поддържат хидратацията й и пречат на разпространението на пропион бактериите, причиняващи акне. Някои малки, но обещаващи клинични проучвания, показват, че пробиотиците могат да помогнат в борбата със стареенето на кожата.

С възрастта Ph-то на кожата ни се увеличава, което я прави по-суха и създава среда за растеж на вредни бактерии. Увреждането, причинено от ултравиолетовите лъчи, нарушава способността на кожата да се бори със свободните радикали, които се явяват страничен продукт от нашите метаболитни процеси и увреждат клетките ни. Изследванията показват, че пробиотиците балансират Ph-то и детоксикират кожата ни, като същевременно й придават по-здравословен вид.

Често срещани кожни проблеми, като розацеята и атопичният дерматит, както и някои лекарства за акне, подобно на ретиноидите и бензол пероксидът, нарушават бариерните функции на кожния микробиом. Когато избираме козметика, трябва да съобразяваме съставките й, за да не нарушим баланса в Ph-то на кожата ни и по този начин, да не навредим на нашия естествен микробиом. Липидите в хидратиращите продукти помагат за поддържането на бариерната функция на кожата и за увеличаването на броя на полезните бактерии по нея. Освен това, те овлажняват сухата кожа, успокояват раздразненията и ни оставят усещане за мекота. Повечето световни брандове прецизират хидратиращите си продукти така, че да подхранват полезните бактерии и да не нарушават целостта на нашия микробиом.

Пробиотиците на ProLact съдържат не само голямо количество полезни бактерии, а и пептиди – късоверижни аминокиселини, които повишават кожния имунитет и имат антимикробно действие. Освен пептидите, те съдържат и късоверижни мастни киселини, които подобряват абсорбцията на вода, натрий и електролити. Това е от изключително голямо значение, защото тялото ни не може да ги произвежда само.

Пробиотиците могат да се използват локално или чрез вътрешен прием. Доказано е, че редовната им употреба намалява системното възпаление и носи множество ползи за кожата, защото това, което се случва в червата ни, буквално се изписва на лицето ни. Някои изследвания предполагат, че пробиотичните хранителни добавки могат да намалят риска от развитие на кожни алергии и заболявания, като подобрят естествените бариерни функции на микробиомът ни.

Някои клинични изпитания, спонсорирани от L’Oréal, доказват, че:

  • Лактобацилите подобряват защитните функции на кожата, намаляват възпаленията и зачервяванията, причинени от акне.

  • Стрептококос Термофилус подпомага производството на керамиди и помага при екземи, атопичен дерматит и суха кожа.

Не забравяйте, че всички продукти, които използвате в грижата за кожата си, могат да променят микробиома й. Изсушаващите, абразивни и агресивни почистващи средства унищожават полезните бактерии и водят до дехидратация. Затова, заложете на нежен измиващ гел, който да използвате два пъти дневно. Не забравяйте за хидратацията, чрез която подхранвате полезните бактерии в кожата и възвръщате естествения й воден баланс. Слънцезащитата също е сред задължителните продукти, защото предпазва от вредното влияние на UV лъчите, пигментацията, както и от по-бързото състаряване на кожата. Избирайте измиващите гелове с Ph между 4.5 и 7, а хидратиращият серум или крем – 5 – 7 Ph.

Какво на да направим?

В заключение, ще обобщим стъпките, които може да предприемете за по-здрава и красива кожа.

  1. Използвайте меки измиващи средства, два пъти на ден.

  2. Използвайте хидратиращ продукт.

  3. Винаги нанасяйте слънцезащита с висок фактор, преди да излезете навън.

  4. Вземайте по две капсули ProLact Aloe+ всеки ден. Освен с полезните за кожата бактерии Лактобацилус Булгарикус, Стрептококос Термофилус и пептидните връзки, той е обогатен с екстракт от алое вера, който има доказани свойства в борбата с акне и кожни заболявания.

Голямото количество козметика може да увреди естествения микробиом на кожата. Заложете на по-малко на брой, но по-качествени продукти и не забравяйте, че красотата и здравето на кожата идват отвътре.